Brigádníci ve chmelu jsou téměř nedostatkové zboží

Sehnat spolehlivé a pracovité brigádníky byl vzhledem ke klesající nezaměstnanosti letos pro chmelaře v některých podnicích problém. S nedostatkem brigádníků se potýkali hlavně na jaře, kdy chmel stále ještě potřebuje hodně ruční práce v určitou dobu, která se nedá odložit.

Pracovníky ve většině případech zajišťují pracovní agentury podle zavedeného pravidla. Pokud agentura sežene brigádníky na jarní práce, shání na oplátku určitý počet i na sklizeň. Někam přijíždějí už stálé party, například ze Slovenska, se kterými se zemědělci domlouvají přímo.

Při sklizni také už mnoho let pravidelně pracují stálí brigádníci hlavně v odborných profesích, jako jsou strojníci na česačkách nebo traktoristé. Těžkosti s brigádníky potvrdil Pavel Řepík, ředitel Probiosu Kounov, kde mají sto hektarů chmele: „Sehnat pracovníky na jaro je vždy horší. Při práci musí opravdu zavést každou rostlinu a zapíchnout každý drát, to znamená více se do práce nutit, a to může být pro někoho problém. Při sklizni na česačce bývá někdy problém spíše v komunikaci, lidé se mezi sebou dohadují, ale to se dá vyřešit."Sklizeň chmele tady zajišťuje třicet pět brigádníků plus traktoristé a strojníci. Ti jsou zčásti stálí zaměstnanci, zčásti stálí brigádníci, celkem zhruba osmdesát lidí. Brigádníky, kromě těch stálých, shání pracovní agentura. Pracují tu lidé i ze zahraničí, Rumuni, Bulhaři, Vietnamci, Slováci.

Protože je letos chmel, díky vydatným srážkám 
v červnu, červenci a na začátku srpna, hodně narostlý a česačky musí zvládnout více hmoty, sklizeň se prodlužuje i o několik dní, než je obvyklé. To znamená úbytek brigádníků, hlavně stálých, jako jsou strojníci nebo sušiči.

„Spousta brigádníků nám někdy po jedenáctém září uteče, protože jsou to zaměstnanci jiných firem a na chmele mají tak maximálně tři týdny dovolené, která jim skončí," zkonstatoval ředitel Pavel Řepík.Sklizeň by se tu podle odhadu mohla protáhnout 
z běžných třiadvaceti dnů až na sedmadvacet. To může být problém i s pracovníky najatými agenturou. Agentury hlavně s dělníky ze zahraničí mají totiž většinou naplánovaný celý rok. Na jaře začínají s pracemi v lesních školkách, ve chmelu, pokračují sklizní ovoce, česáním chmele. Počet pracovníků je nasmlouvaný v určitém termínu na určitý počet týdnů. Smlouvy se těžko prodlužují, protože třeba po chmelu se s pracovníky počítá na sklizeň jablek.

„Jednáme s agenturami, aby nám tu lidi nechaly ještě déle. Větší problém ale vidím u strojníků a sušičů. Pokud bude méně lidí na česačkách, omezíme jejich provoz, ale strojníky a sušiče těžko někdo nahradí," zkonstatoval Pavel Řepík.

V Lupofytu Chrášťany letos zajišťovalo sklizeň chmele z osmdesáti hektarů celkem padesát tři lidí. Na středisku v Kněževsi obsluhovali česačky studenti a další lidé z Rakovnicka, 
v Chrášťanech brigádníci ze Slovenska.

„Při sklizni jsme neměli problémy, ale na jaře ano, hlavně při zavádění chmele. Na sklizeň jezdí stálé party, takže lidé jsou tu i opakovaně, což je výhoda. Na jaře jsme zaměstnávali každého, kdo se naskytl. Pracovali 
u nás Vietnamci, Ukrajinci, Češi, Slováci, Romové, lidé propuštění z vězení i nezaměstnaní, z jiného okresu, zkrátka každá ruka byla dobrá," vypočítával Václav Burger, jeden ze společníků Lupofytu.

Chmelaři se obrátili i na Úřad práce v Rakovníku. Odtud jim nemohli nikoho nabídnout.V Rakochmelu Kolešovice, kde pěstují chmel na 147 hektarech, je situace kolem brigády stabilní už zhruba sedm let. Na jarní a podzimní práce a česání chmele sem jezdí stálá a spolehlivá parta pracovníků ze Slovenska. Ostatní brigádníky zajistila v požadovaném počtu stálá pracovní agentura.

Česání chmele je schopné zvládnout celkem devadesát lidí. Na jaře přijíždí na týden devadesát lidí na zapichování drátku, dále opět na týden čtyřicet lidí na zavádění chmele. Měsíc a půl tu pracuje dvacet brigádníků ze Slovenska.

Dostatečný počet brigádníků na jaře i na podzim zajistila pracovní agentura ve společnosti Chmel Pochvalov. Problémy s nimi tu neměli větší, než je obvyklé.

„Kromě těchto lidí u nás pracují brigádníci, kteří k nám chodí už spoustu let, jsou to hlavně strojníci na česačkách a sušiči," uvedl obchodní ředitel společnosti Jaroslav Škorpík.

Sto padesát tři hektarů chmele v Pochvalově a dalších třech střediscích zvládá očesat 140 brigádníků z agentury, 75 lidí, kteří pracují přímo na dohodu o provedení práce, a někteří kmenoví zaměstnanci společnosti.

Autor: Šárka Hoblíková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info