Závěrečný seminář „Voda a půda pro budoucnost“ již příští týden

Letošní projekt Asociace s názvem „Voda, půda a sedláci“ se pomalu chýlí ke konci. Začínali jsme dubnovým celodenním seminářem na hoře Milešovce v Českém Středohoří a nyní se přesuneme trochu na východ – do Pardubického kraje. Opět celodenní program pro vás bude připraven ve spolupráci s rodinou Kučerových na jejich zámecké farmě v Nových Hradech u Litomyšle.

Program semináře „Voda a půda pro budoucnost“ ve čtvrtek 22. září 2016 bude opravdu bohatý a nabídne velmi zajímavá témata.

Pozvání přijal vedoucí Katedry hydrotechniky ČVUT Ladislav Satrapa, který spatřuje obrovský význam v obnovování původních rybníků a nádrží a rád by sedlákům vzkázal, aby se o jejich vzkříšení pokusili. V dobách středověku u nás bylo přes 60 tisíc malých vodních nádrží a nyní to není ani polovina.

Pavel Punčochář z ministerstva zemědělství nastíní nejen současnou situaci ve vodohospodářství, které rovněž ovlivňují klimatické změny, ale představí i dlouhodobý projekt s návrhy možných lokalit vhodných k výstavbě menších či větších vododržných nádrží.

Autory tří až čtyř na sebe vázaných diskusních příspěvků na téma „Možnosti zapracování organické hmoty do půdy“ budou Jan Vopravil, Petr Havel a Tomáš Doucha. Vzhledem k tomu, že je v některých lokalitách, například na jižní Moravě, často problém s dostupností organiky, je vhodné diskutovat i o jiných zdrojích organického materiálu, kterými mohou být např. kaly produkované v čistírnách odpadních vod (ČOV). To ovšem souvisí se zněním odpadových zákonů a klasifikací těchto odpadů jako takových, jež lze ukládat na zemědělské půdě. Jde tak o průsečík postojů ministerstva zemědělství, ministerstva životního prostředí a vodohospodářských společností.

Poslední z přednášek bude patřit Magdaleně Nesládkové z Výzkumného ústavu vodohospodářského, která představí návrh projektu v rámci Programu aplikovaného výzkumu ministerstva zemědělství „Voda pro zemědělské farmy v době sucha,“ který se týká záložních vodních zdrojů pro využití v zemědělství. Cílem navrhovaného projektu je pomoc zemědělským podnikům a farmám všech velikostí se zajištěním dostatečných vodních zdrojů vody v době sucha pro jejich další nezbytný provoz. Projekt klade důraz i na využití opuštěných vodních zdrojů či záložních zdrojů, analýzu hydrogeologických rajonů, bilanci a napjatost přírodních zdrojů podzemních vod. Velký význam pro řešení projektu bude mít samozřejmě zapojení zemědělců a jejich potřebná součinnost. Výsledky projektu totiž budou sloužit především vám!

Po obědě, ke kterému bude nachystána nějaká specialita z místního chovu jelenovitých, bude pro zájemce připravena prohlídka zámku, zahrad, přilehlých prostor, chovu jelenovitých apod. Té se ujme sám hostitel a majitel zámecké farmy Petr Kučera.

Program semináře „Voda a půda pro budoucnost“ naleznete níže. Všechny zájemce prosíme z organizačních důvodů o nahlášení účasti, a to na e-mail Aneta.matouskova@asz.cz nebo na tel. č. 723 42 24 49.

Hlavní kancelář ASZ

Program Nove Hrady

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info