Souhrn událostí uplynulých dní – 16. – 18. 9. 2016

Strakatý skot vyvážejí čeští chovatelé nejvíc do Turecka

O český strakatý skot má v posledních dvou letech největší zájem Turecko. Čeští chovatelé tam už poslali desítky tisíc zvířat - jalovice, býčky na výkrm a poslední dobou se rozběhl obchod i s jatečnými býky. V tuzemských chovech je toto tradiční české plemeno nyní druhé nejrozšířenější.

Svaz vlastníků půdy: Stát v zákonech omezil naše práva

Stát novelou několika zákonů omezil právo více než jednoho milionu tuzemských vlastníků půdy. Uvedl to v tiskové zprávě Svaz vlastníků půdy, který současně vyzval majitele pozemků a zemědělce hospodařící na vlastní půdě, aby se bránili. Nesouhlasná vyjádření chce svaz využít při jednáních se státem.

Pro kvalitu medu je podle vítězky soutěže klíčové stanoviště

Pro kvalitu medu je nejdůležitější stanoviště úlu. Na výsledku se odráží přibližně z 85 procent, zbytek tvoří práce včelaře, řekla dnes ČTK Dagmar Šormová z Prahy, která je celkovou vítězkou ocenění Med roku 2016 a uspěla také v kategorii vícedruhových květových medů. Ceny převzala dnes v Centru volného času Lužánky v Brně.

Novela proti falšování vína míří ve Sněmovně ke schválení

Do závěrečného schvalování propustili dnes poslanci vládní novelu vinařského zákona, která má především zabránit falšování vína při jeho prodeji spotřebitelům a potírat černý trh s vínem. Poslanci ji možná proti vládní předloze zpřísní. Například zemědělský výbor navrhl, aby dovozci museli předem ohlásit, kde přesně budou víno prodávat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info