Projekt Bio v regionu

Nákupem regionálních biopotravin podporujete jak místní ekonomiku, tak krajinu. I vy můžete ovlivnit, jakým způsobem hospodaří zemědělci ve vašem okolí.

Přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Hledání krátkých distribučních cest mezi výrobcem a spotřebitelem je stále populárnější. Nákupem regionálních potravin lze podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti.

Ne vždy se však o lokální nabídce biopotravin dostatečně ví. Z těchto důvodů byl připraven projekt „Propagace regionální bioprodukce a spolupráce“, který se zaměřuje na zlepšení informovanosti spotřebitelů o místních biopotravinách, jejich zpracovatelích a různých možnostech odbytu. Jeho realizátorem je Bioinstitut o.p.s.

V rámci projektu proběhne v letošním roce ve vybraných krajích cyklus informačních seminářů pro širokou i odbornou veřejnost. Jeho cílem je představit ekologické farmy a bio výrobce, navázat a podpořit vzájemné vazby mezi nimi a spotřebiteli a přímo na vybraných ekofarmách ukázat, čím a proč se liší ekologická produkce od běžné zemědělské a potravinářské výroby. Účastníci seminářů se seznámí s různými typy existujících způsobů odbytu i rychle se rozvíjejícími netradičními formami spolupráce mezi sedláky a spotřebiteli, jako je například možnost zakládání komunitou podporovaného zemědělství (tzv. KPZ – kápézetky) či přímé dodávky místních biopotravin do jídelen škol a školek (projekt Skutečně zdravá škola). Koncept prezentuje příklady již existující dobré praxe, a to ve spolupráci s konkrétními ekologickými zemědělci a zpracovateli bioproduktů v daném regionu.

„Ekologická produkce v regionech České republiky stoupá. Zdaleka ne všechna se pak u nás ale zpracovává. Velká část surovin směřuje do zahraničí a k nám se vrací zpět v podobě prémiových potravin. Jedním z našich záměrů je představit české výrobce, kteří se zpracováním české bioprodukce zabývají, a současně na různých příkladech z praxe ukázat, že cesta čerstvých biopotravin z regionu ke spotřebiteli nemusí být tak složitá, jako dosud.“ říká Pavlína Samsonová, ředitelka Bioinstitutu, o.p.s.

„Počítáme se zapojením odborných gastronomických škol a chtěli bychom oslovit nastupující generaci kuchařů. Vaření ze surovin z ekologického zemědělství je pro většinu současných špičkových kuchařů samozřejmostí. U nás však mnozí z nich nemají o bioprodukci dostatek informací, případně k nim mají omezený přístup,“ vysvětluje koordinátorka projektu Andrea Hrabalová, proč akce budou probíhat i na hotelových školách. Jen pro úplnost, v ČR existuje v současné době pouze šest certifikovaných biorestaurací, které nabízí menu v biokvalitě.

V roce 2016 se projekt zaměřuje na první tři komodity v biokvalitě: kravské mléko, hovězí maso a obiloviny. Výběr není náhodný. Kravské biomléko je takzvanou vstupní branou k biopotravinám. Ze statistik vyplývá, že právě mléčné biovýrobky se objevují v košících jinak konzervativních spotřebitelů jako první. Je tomu tak i proto, že cenový rozdíl mezi biomlékem a konvenčně produkovaným mlékem není na pultech nijak výrazný (rozdíl v ceně mlék stejné kvality je cca 10 %). Biohovězí se v kuchyních českých domácností a restaurací objeví zřídkakdy, přestože ekologický hovězí dobytek se na našich loukách pase poměrně často. (více než polovina z 200 tisíc masných krav v ČR je chována v EZ.) Mladá zvířata dnes však končí v podobě zástavu převážně v zahraničí. Pro zemědělce je to nejvýhodnější způsob odbytu i reakce na obecný nezájem Čechů o hovězí maso. Stejně tak zajímavý je fakt, že ačkoliv se u nás vyprodukuje zhruba 25 tisíc tun obilnin k potravinářským účelům a biomouku již není problém v ČR koupit, biochléb naleznete v pekárnách jen stěží.

První z akcí proběhly v Libereckém a Středočeském kraji  na přelomu května a června. Další seminář o ekologickém zemědělství pro veřejnost se koná 4. 10. v Olomouci, na Střední odborné škole obchodu a služeb (Štursova 14). Vedle prezentace ekosedláků, kteří v Olomouckém kraji vyrábí potraviny přímo na farmách, se zde posluchači dozví o velkém mezinárodním výzkumu minoritních plodin, který v současné době probíhá v Evropě. Jak téměř zapomenuté plodiny špalda, pohanka či oves dnes ovlivňují nejen náš jídelníček, ale i rozvoj Olomouckého regionu, bude vyprávět Ing. Dagmar Janovská z Výzkumného ústavu rostlinné výroby i Ing. Martin Hutař, majitel společnosti PRO-BIO obchodní společnost s.r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem, která je největším výrobcem biopotravin v regionu i v ČR. O komunitou podporovaném zemědělství (tzv. KPZ) a krátkých cestách potravin od sedláků přímo ke spotřebitelům bude přednášet Ing. Alena Malíková z Regionálního centra Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. Projekt zdravého stravování ve školních jídelnách, možnosti, jak navazovat spolupráci s místními producenty i výhody a nevýhody spojené s odběrem lokálních potravin popíší zástupci projektu Skutečně zdravá škola. Kontrolní organizace KEZ o.p.s. posluchačům vysvětlí systém kontroly a zkušenosti s podvody při výrobě a prodeji biopotravin.

Další informace:

Bioinstitut, o. p. s. byl založen v roce 2004 jako partnerská organizace švýcarského výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství FiBL, PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Univerzity Palackého v Olomouci.

Cílem jeho práce je podpora rozvoje ekologického zemědělství v České republice, formou poskytování poradenství, vzdělávání, přenosu poznatků z výzkumu do praxe, publikační činností, osvětou a propagací sektoru mezi odbornou i laickou veřejností a komunikací potřeb sektoru na úrovni státní správy. Bioinstitut je koordinátorem České technologické platformy pro ekologické zemědělství a členem FiBL International - Mezinárodního sdružení výzkumných institucí v oblasti EZ. www.bioinstitut.cz

PRO-BIO, obchodní společnost s r. o. je první český výrobce a zpracovatel biopotravin, který příští rok oslaví 25 let své existence. Kromě výroby, distribuce biopotravin a zpracování obilovin ve svých třech mlýnech společnost podporuje a rozvíjí ekologické zemědělství. V současnosti nabízí nejširší sortiment mouk v biokvalitě, specializuje se na zapomenuté tradiční plodiny, jako je pohanka, špalda, jáhly, jednozrnka, dvouzrnka či červená čočka. Společnost zaměstnává kolem 100 lidí a je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu. www.probio.cz

KEZ o.p.s. je první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství. Organizace byla založena v roce 1999 Svazem producentů a zpracovatelů biopotravin PRO-BIO, Nadačním fondem pro ekologické zemědělství FOA a Spolkem poradců ekologického zemědělství EPOS. Kromě certifikace ekologických zemědělců a výrobců biopotravin certifikuje i výrobky vhodné pro použití v ekologickém zemědělství,  přírodní kosmetiku a biokosmetiku, zařízení veřejného stravování a od roku 2010 i biokrmiva pro zvířata v zájmových chovech. www.kez.cz

Projekt Propagace regionální bioprodukce a spolupráce realizuje za přispění Ministerstva zemědělství ČR Bioinstitut o.p.s.

Více informací o jednotlivých farmách a výrobcích můžete také získat v informačních letácích jednotlivých regionů.

 

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info