Skutečně zdravá škola nabízí 10 jednoduchých pravidel pro školní kuchyně

Skutečně zdravá škola nabízí alternativu k zastaralé a nevyhovující vyhlášce o školním stravování, tzv. spotřebnímu koši. 

Podle iniciativy by komplikovaný a administrativně náročný spotřební koš mohl nahradit soubor jednoduchých pravidel jako je tomu například v Brazílii. Ten školním jídelnám dává rámec toho jak kvalitně vařit místo otrockého počítání gramů jednotlivých potravinových skupin bez ohledu na kvalitu a chuť. Soubor pravidel Desatero školní kuchyně iniciativa předkládá k diskuzi a představí ho na veřejné konferenci Skutečně zdravá škola 12. listopadu 2016 v Praze.

„Změnu spotřebního koše se snažíme prosadit už několik let. Ten stávající je jednak výživově nevhodný pro dnešní děti a jednak velmi náročný na aplikaci, což kuchařkám komplikuje práci a kvalitní a kreativní vaření. Podle našeho názoru by nová zákonná norma měla být spíš minimalistická, obsahující základní principy. Vše ostatní může být formou doporučení, metodických materiálů a kvalitních školení pro zaměstnance jídelen. Naše doporučení jsou návrhem pro zcela nový koncept pravidel pro vaření ve školních jídelnách. Namísto rigidního určování počtů gramů jednotlivých potravinových skupin spotřebního koše doporučujeme soustředit se na kvalitu potravin, jejich lokálnost a sezónnost, na chutné a atraktivní zpracování jídel,” vysvětluje smysl Desatera Margit Slimáková, odborná garantka a spoluzakladatelka občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Desatero předkládá Skutečně zdravá škola jako námět do diskuze o potřebné změně pravidel školního stravování a bude ráda za jakékoliv návrhy k jeho doplnění nebo úpravě. Odbornému publiku ho představila dnes na konferenci Výživa a zdraví 2016 a bude i jedním z témat veřejně přístupné konference Skutečně zdravá škola, která proběhne 12. listopadu 2016 v Impact Hub Praha, a kde bude prostor veřejně o desateru debatovat.

 

Tisk

Desatero školní kuchyně
Desatero školní kuchyně
 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info