Mizející sýr ve Francii nahrává Le Penové

Gastronomická pestrost francouzských regionů mizí. Vytrácí se jejich tradiční kulturní identita. Což přináší politické body Národní frontě Marine Le Penové.

Měkký sýr prevert si už ve Francii nekoupíte. Nikdo jej nevyrábí. „Byl to měkký sýr se silnou chutí, velmi intenzivní, přitom na jazyku jemný," vzpomíná na pochoutku z mléka Laurence Grasová, jež na trhu v bretaňském městečku Fougères prodává na 150 druhů sýrů. Přitom několik z nich už se nevyrábí. „Mnoho vynikajících sýrů vyráběných z čerstvého mléka, podobně jako prevert, už neexistuje."
Občané ve francouzských regionech si uvědomují, že jim něco v posledních letech schází. A tím je gastronomická rozmanitost, francouzské kulturní dědictví. Mlékárna Nazard, jež 
v Bretani sýr prevert vyráběla, je už deset let zavřená. A podle místních novin Ouest-France se stále pro místní lidi jedná o katastrofu přirovnávanou k zemětřesení.

Podobně dopadlo i část místních řeznických firem. Po roce 1990 zažívali bretanští řezníci výborné časy. Velkořeznictví Kermené mělo v 90. letech přes tři tisíce zaměstnanců a pobočky v supermarketech Leclerc.

Místní už viděli Bretaň jako zemědělskou velmoc. Pak je ale převálcovala konkurence z Dánska a Německa. Podle německého týdeníku Die Zeit také proto, že německé firmy začaly využívat pracovní sílu z východní Evropy. V Bretani muselo mnoho podniků v potravinářském sektoru zavřít. Posledním důsledkem tohoto vývoje je i uzavření tradičního dobytčího trhu ve Fougères. „Ten tu přitom byl od středověku," postěžovala si řeznice Josette Couturierová, která na náměstí provozuje stánek s pečenými kuřaty.

Místo lahůdek vítězí ve městech kebaby

„Staří lidé zůstávají, ale mladí už nechodí. Stěhují se do větších měst, kde jedí hamburgery a kebab. Na to zajdeme," tvrdí pětačtyřicetiletá žena o zákaznících.

Francie disponuje místními specialitami z masa a mléka v nebývalé šíři, recepty se tu dědí po několik staletí. Tvoří identitu francouzských oblastí.

Regiony pustnou v tom smyslu, že gastronomická rozmanitost mizí. Tradiční rodinné restaurace musejí zavírat. Zejména na severu Francie a na severovýchodě země. V Lotrinsku a Burgundsku.

Tato „devastace" zasáhla i Bretaň. Mizí lékárny, pošty, pekárny. „Prožívám to tu každý den, kdy se zavře další pekárna nebo malý krámek s potravinami. V některých vesnicích musíte pro bagetu až deset kilometrů," vypočítává dosud nepředstavitelnou věc farmářka Caroline Loysanceová.

V městečku, které má 20 tisíc obyvatel, přitom v roce 1975 to bylo skoro 27 tisíc, má největší prospěch z posledního vývoje strana Národní fronta (FN). Do městské rady se dostala také místní klenotnice Virginie D´Orsanne, jež získala za FN 18 procent hlasů.

Extrémní pravice: Čím hůře, tím lépe

„Bretaň pro nás byla dlouho nepřístupným regionem. Dnes tu máme neuvěřitelnou dynamiku s dvouciferným růstem každé volby," řekla německému týdeníku politička.

Strana, kterou vede Marine Le Penová (příští rok na jaře se ve Francii konají prezidentské volby), si z ekonomického propadu francouzských regionů udělala politický slogan.

Každá zavřená restaurace, každý mizející obchůdek s místními potravinami je argumentem, proč volit Front National.

Vylidňování venkovských oblastí v EU

  • • Průměr Evropské unie: 
1 procento ročně
  • • Příjmy na venkově jsou 
o 25–30 % nižší (ve střední a východní Evropě až 
o 50 %
  • • Největší pokles venkovského obyvatelstva: 
Lotyšsko, Litva, Bulharsko, Portugalsko, Německo, Rumunsko, Maďarsko

Zdroj: Evropský hospodářský 
a sociální výbor

Více čtěte v magazínu Dotyk. www.dotyk.cz

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info