Ministr Jurečka v Bratislavě: Nekalé obchodní praktiky musíme regulovat celoevropsky, současný stav poškozuje prvovýrobce a zpracovatele

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes v Bratislavě na společném jednání české a slovenské vlády diskutoval se svojí kolegyní Gabrielou Matečnou o problematice dvojí kvality potravin, legislativě v oblasti nekalých obchodních praktik či povinném označování země původu u potravin.

„Současné používání nekalých obchodních praktik považuji za dlouhodobě neudržitelné, protože fakticky poškozuje nejslabší články v řetězci, tedy prvovýrobce a zpracovatele. Je nezbytné, aby Evropská komise předložila návrh řešení, který by zajistil rovné podmínky mezi výrobci potravin a obchodníky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Za rozumné považuje například snahy Komise o zavedení tzv. cenové observatoře. Do ní by zařadil problematiku rozdělení zisku mezi producenty, zpracovatele a obchodníky.

Dalším tématem společného jednání bylo označování země původu pro mléko a maso použité jako suroviny v potravinách a další komodity na trhu Evropské unie. V současnosti je označování země původu povinné např. pro vepřové, hovězí, drůbeží, skopové a kozí maso, ryby, ovoce a zeleninu a vejce. Pro další druhy potravin mohou členské státy na svém území zavést povinné značení jen v odůvodněných případech a po schválení Komisí.

„Případné zavedení povinného uvádění země původu u dalších druhů potravin na celoevropské nebo národní úrovni je nutné pečlivě zvážit s ohledem na dopady na výrobce a zpracovatele a současně i na přínos pro konečného spotřebitele,“ uvedl ministr Jurečka.

Velkým společným tématem byla při jednání v Bratislavě i dvojí kvalita potravin. Slovensko doposud podpořilo veškerou iniciativu českého ministra, který tento problém na celoevropské úrovni otevřel.

„Preferujeme úpravu evropské legislativy, která by zakázala uvádět na trh pod stejnou obchodní značkou či ve stejném obalu výrobky s rozdílnou kvalitou nebo hmotností,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Dvojí kvalita se navíc netýká jen potravin, proto by se úprava předpisů měla podle českého ministra zemědělství týkat všech výrobků pro spotřebitele obecně.

  • Markéta Ježková
  • tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info