Sporný myslivecký zákon se opět odkládá

Až 350 stran připomínek se sešlo k novele zákona o myslivosti.

Z návrhu však nakonec zřejmě vypadne nejvíce problémová pasáž o zpřísnění zákazu vstupu do lesa.

Kontroverzní novela zákona o myslivosti představená ministrem zemědělství Marianem Jurečkou vzbudila velkou kritiku ze strany majitelů pozemků a lesů i laické veřejnosti.

Veřejnosti se zejména nelíbí návrh, že by myslivci mohli častěji omezit vstup veřejnosti do lesů. Pokutu za porušení zákazu přitom novela zvyšuje trojnásobně až na 30 tisíc korun. Proti zákazu vznikla i petice, kterou do září podepsalo 42 tisíc lidí. Návrh novely kritizují i Asociace soukromého zemědělství ČR, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR a Sdružení vlastníků honebních pozemků ČR. Podle nich výrazně zvyšuje pravomoci nájemců honiteb, tedy myslivců, na úkor majitelů polností a lesů.

"Ministerstvo zemědělství podle našich informací stahuje z novely zákona o myslivosti naprosto nepřijatelné ustanovení o zpřísnění zákazu vstupu do honiteb, což považujeme za dobrý a vstřícný krok," řekl deníku E15 člen předsednictva Strany zelených a jeden z iniciátorů petice Bez peněz do lesa nelez Daniel Pitek. "Jinak však novela neřeší narovnání vztahů mezi vlastníky honebních pozemků, zemědělci a lesníky na jedné straně a držiteli a uživateli honiteb na straně druhé. Proto je pro nás návrh novely stále nepřijatelný," dodal.

Velké výhrady k novele ovšem mají i státní instituce, které v jarním mezirezortním připomínkovém řízení poslaly přes 350 stran připomínek. Kvůli vyřizování jejich velkého počtu ministerstvo posunulo termín předložení zákona do vlády na září, ani to se ale nestihne.

"Vypořádávání připomínek z mezirezortního připomínkového řízení stále ještě probíhá," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. "Nejčastější připomínky se týkaly zejména problematiky plnění plánu chovu a lovu, vstupu do lesa, nahlašování chemického ošetření zemědělských plodin, škod zvěří, vzdělávání mysliveckých hospodářů a státní správy," podotkla.

Hlavním cílem kritizovaného zákona, respektive takzvané malé novely, je podle ministerstva zejména snaha snížit škody, které jsou způsobené zvěří na polích a lesích, a vyjasnit mezi nájemci honiteb a majiteli pozemků, kdo a v jaké míře je za škody zodpovědný. Novela tak například neřeší zásadní věci jako je minimální výměra honiteb a další.

Zdroj: E15

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info