I svatý František měl otce a matku

Právě na Mezinárodní den zvířat, který připadá na 4. říjen, svátek Františka z Assisi, považuje Komora veterinárních lékařů za nutné zdůraznit roli rodičů. Podobně totiž jako měli vliv na budoucího světce Františka jeho rodiče, zejména matka, je tomu tak i u ostatních lidí, ale nepochybně i u zvířat!

Vezměme například takového pejska. Žádat průkaz původu čistokrevného štěněte a chtít vidět jeho matku, to není vůbec přemrštěné přání. Naopak. Jenže i u koupě "obyčejného" štěňátka, tedy bez papírů - a cena by tomu pochopitelně měla odpovídat - je dobré, nebo spíše nutné vidět, „z jaké rodiny pochází“.

Kdo si vzpomene, že když začal hovořit před babičkou či dědečkem o svém vyvoleném či vyvolené, mnohdy ho nadzvedl jejich první dotaz: „A čímpak jsou páni rodiče a jaká je paní matka?“ Až s odstupem času si pak mnohý vybaví, jak moudrá to byla otázka. U štěňat to platí také a navíc je dobré vidět i chovatele, a to ne jen tak někde na ulici, ale u něj doma!!!

Přes poměrně masívní osvětu se stále najdou "podvedení", co si koupili štěně „na internetu  a vyzvedli si je na benzínce“. O vesměs nedobrém zdravotním stavu zvířete, které si mnohdy přináší trvalé následky z bezohledného chovu, pokud tedy vůbec přežije, může hovořit řada veterinárních lékařů…

Mít rád zvířata, třeba právě jako svatý František, to znamená nejen jim rozumět, ale také umět uvažovat a nepodporovat podvodníky a obchodníky se zvířecím utrpením. Ono to s těmi štěňátky je jako s kradeným zbožím. Dokud je poptávka, bude i nabídka.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Karel Daniel 

Prezident KVL ČR 

daniel.karel@gmail.com 

Josef Duben 

PR KVL ČR 

dubenjsf@gmail.com

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info