MŽP otevírá dotační program pro neziskovky, získat mohou 13,5 mil. Kč

V souladu s usnesením vlády o zásadách pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým organizacím a s usnesením vlády o hlavních oblastech státní dotační politiky vůči neziskovkám pro rok 2017 připravilo MŽP program na podporu projektů NNO působících v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje pro rok 2017. Z „Podprogramu A“, který se právě otevřel pro příjem žádostí, můžou získat podporu neinvestiční projekty v 16 tématech se zaměřením na ochranu přírody, vliv životního prostředí na lidské zdraví, adaptaci na klimatickou změnu a na environmentální vzdělávání.

„Konkrétně se bude jednat o témata vycházející z hlavních oblastí dotační politiky vůči neziskovým organizacím pro rok 2017. Oproti loňskému roku přibyla témata zaměřená na adaptaci na klimatickou změnu a témata vycházející z nedávno schváleného Státního programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství,“ upřesňuje novinky v zaměření programu ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů Tomáš Kažmierski.

Mezi další podporovaná témata a aktivity patří např. péče o cenné biotopy, zejména písčiny, stepní lokality, slaniska a podmáčené louky, obnova krajiny, zachování krajinného rázu, jako jsou obnova a péče o remízky a další drobné krajinné prvky, ale i revitalizace keřových porostů, sadů, úvozových cest, polních cest, stromořadí, apod. V oblasti ochrany geologického dědictví budou podporovány projekty se zaměřením na péči o geologicky významné lokality, např. odstraňování náletových dřevin, dále pak aktivity zaměřené na environmentálně odpovědnou spotřebu, energetické úspory a udržitelnou dopravu. V oblasti vzdělávání přibyla letos podpora specializovaných programů environmentálního vzdělávání pro sociálně a jinak znevýhodněné cílové skupiny.

O finanční příspěvek mohou žádat nestátní neziskové organizace působící v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje, právně vedené jako spolek či pobočný spolek, obecně prospěšná společnost, zapsaný ústav, nadace, nadační fond nebo církevní právnická osoba. „Podmínkou je spolufinancování příjemcem dotace minimálně 30 % rozpočtu projektu. Každá organizace může požádat o podporu nejvýše tří projektů. Minimální výše dotace je 30 000 Kč a maximální 200 000 Kč na jeden projekt. Příjem žádostí končí 25. října 2016 ve 12 hodin. Rozhoduje doručení žádosti do podatelny MŽP, nikoliv datum poštovního razítka,“ zdůrazňuje ředitel Kažmierski.

Vyhlášení Programu najdete na webových stránkách MŽP na této adrese.

Případné dotazy zodpoví odbor finančních a dobrovolných nástrojů, kontaktní osoba Ing. Ladislav Osecký, ladislav.osecky@mzp.cz

Kontakt pro média:

Petra Roubíčková

tisková mluvčí MŽP

Tel.: +420 739 242 382

E-mail: petra.roubickova@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info