Trmický lihovar pomalu vstává z mrtvých

Provoz prý nebude páchnout, vyčistí odpadní vody a zaměstná devadesát lidí.

Areál průmyslového lihovaru v Trmicích znovu ožívá. Poté, co původní záměr skončil v insolvenci, koupila jej společnost Liberta Energy působící na trzích Evropy, Asie, Afriky a v bývalých státech Sovětského svazu. Chce v lihovaru obnovit výrobu.

„Bude to ovšem na zcela jiné úrovni než před lety. Cílem je vyrábět s minimálními ekologickými dopady, proto v lihovaru připravujeme masívní investice na ochranu životního prostředí," uvedl výkonný ředitel Radovan Macek.

Jak vysvětlil, firma chce zajistit snížení hlukové zátěže, postavit čističku odpadních vod, technologii doplnit filtry a dalším zařízením, aby z lihovaru nic neunikalo. „Veškeré odtahy a látky, které dřív volně odcházely do ovzduší, svedeme do jednoho místa, tam je vyčistíme nebo zlikvidujeme," řekl Radovan Macek.

MĚSTO SE SPOLEČNOSTÍ UZAVŘELO SMLOUVU O SPOLUPRÁCI

Město Trmice a Liberty Energy uzavřely smlouvu o spolupráci, ve které se společnost zavazuje k řadě opatření, která zavede před i po zavedení výroby. Patří k nim i nepřetržitý monitoring pachových látek, předávání informací nebo řešení dopravní zátěže. „Společnost se mimo jiné zavázala s předstihem nám poskytovat podklady pro různá vyjádření a stanoviska, na která je při běžné praxi nedostatek času. U nás to přitom musí projít radou nebo i zastupitelstvem. Scházíme se a řadu otázek projednáváme osobně. Spolupráce funguje podstatně lépe než v předchozím případě," ocenila starostka Jana Oubrechtová.

V areálu podniku už leží několik obřích válců, které budou součástí nového ekologického projektu lihovaru.

Technologii lihovar pořizuje s předstihem, i když společnost zatím vyřizuje administrativní záležitosti. „Máme schválenou EIA, už jsme získali územní rozhodnutí, připravujeme stavební povolení, snad se ho podaří vyřídit do konce roku," doufá Radovan Macek.

Lihovar by měl podle představ vedení společnosti začít vyrábět v příštím roce. „Chtěli bychom zpracovávat obilí z úrody roku 2017. Mělo by to být hlavně od českých zemědělců, ale nevylučujeme ani dovoz. Naším záměrem je, aby surovinou bylo méně kvalitní obilí, které se nedá využít k potravinářským účelům," zdůraznil ředitel.

LIHOVAR ZPRACUJE 300 TISÍC TUN OBILÍ ROČNĚ

Lihovar zpracuje více než 300 000 tun obilí ročně, vyrobit by měl na 80 000 tun průmyslového lihu. Vyrobený líh se stane příměsí do pohonných hmot. „Legislativa je zatím tomuto záměru nakloněna, ale nechceme na to spoléhat, proto jednáme i o dalším využití tohoto produktu," uvedl Macek.

Firma dosud zaměstnává patnáct až dvacet lidí, po rozjetí výroby počet zaměstnanců podstatně vzroste. „Současní zaměstnanci se věnují především údržbě zařízení, kterou nechceme zanedbat. Počítáme s tím, že by u nás mohlo pracovat na devadesát lidí v různých profesích, je to náš příspěvek k řešení nezaměstnanosti v regionu. Snažíme se vycházet dobře také s místními orgány," doplnil Radovan Macek.

Autor: Karel Rouč

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info