Souhrn událostí uplynulého dne – 6.10. 2016

SPÚ se dohodl s AV, že bude spravovat provoz portálu "intersucho"

Státní pozemkový úřad (SPÚ) se dnes dohodl s Akademií věd ČR, že bude spravovat a hradit provoz webového portálu www.intersucho.cz. Ten dává každý týden zdarma zemědělcům i veřejnosti informace o obsahu půdní vláhy, intenzitě sucha, o kondici vegetace ze satelitních snímků a ve spolupráci s Agrární komorou ČR i o dopadech na konkrétní plodiny.

Vláda schválila novelu vodního zákona,poplatky za odběr nezvyšuje

Vláda dnes schválila novelu zákona o vodách, která přináší změny například v kontrolách vypouštění odpadních vod do kanalizací. Nově by je neměla kontrolovat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), ale vodoprávní úřady. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

FAO: Ceny potravin v září vzrostly na maximum za 18 měsíců

Světové ceny potravin v září vystoupily na maximum od března 2015, zejména kvůli zdražení cukru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostla o 2,9 procenta na 170,9 bodu.

Hlína nad zlato. Ceny zemědělské půdy v Česku strmě rostou

Poslední roky ceny zemědělské půdy v Česku neustále stoupají. Zatímco ještě před šesti lety se takový pozemek dal pořídit za sto tisíc korun za hektar, loni už ceny v průměru přesahovaly 160 tisíc korun. Data vychází ze statistik společnosti Farmy.cz. Cenu ale ovlivňuje typ půdy nebo lokalita.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info