Souhrn událostí uplynulého dne – 10.10. 2016

"Ošklivá" zelenina se v Česku stala hitem. Slevy zákazníky zaujaly, hlásí obchodníci

Obchodní řetězce se nemusí bát od zemědělců kupovat zeleninu, která není na pohled dokonalá. Lidé mají o "ošklivou" zeleninu zájem, pokud ji dostanou se slevou. Ukazují to první zkušenosti řetězce Penny Market a online obchodu s potravinami Rohlík.cz. Oba začaly „nestandardní tvary“ nabízet letos v srpnu.

Na Vysočině žije nejméně jelenů v ČR, víc je zajíců a kachen

V lesích Vysočiny žije nejméně jelení zvěře v Česku, letos zjara myslivci napočítali jen 426 kusů. Naopak počty zajíců a kachen byly na Vysočině v porovnání s ostatními kraji třetí nejvyšší a srnčí zvěře měla Vysočina čtvrtý nejvyšší počet. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila jihlavská správa Českého statistického úřadu.

Ruská pšenice dobývá svět. Daří se jí díky dotacím i propadu rublu

Rusům kvete pšenka, a to bez nadsázky. Největší země světa letos předhonila USA coby druhého největšího exportéra pšenice a dělá si zálusk na prvenství, které zatím drží EU. Obiloviny z tamního úrodného pásu dobývají Egypt ale i země jihovýchodní Asie, kde tradičně dominuje Austrálie.

Spotřebitelské ceny v září meziročně stouply o půl procenta

Meziroční inflace v září zpomalila tempo na 0,5 % ze srpnových 0,6 %. Ovlivnilo to zejména zlevnění potravin a nealkoholických nápojů, levnější pohonné hmoty a menší růst cen alkoholu a tabáku. Proti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,2 %, a to především kvůli levnějším dovoleným na konci letní sezony.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info