Zemědělec by neměl vyjet na pole bez rýče

Znát kvalitu své půdy je základní předpoklad kvalitního hospodaření. Získat rychle a jednoduše základní informace o jejím stavu je možné tzv. rýčovou metodou.  Návod, jak na to, můžete nově shlédnout v patnáctiminutovém video tutorialu na youtube kanálu Bioinstitutu.

V názorném instruktážním videu z dílny švýcarského výzkumného ústavu FiBL se můžete naučit hodnotit půdu pomocí několika krátkých testů.  V tutorialu zjistíte, jak postupovat při zjišťování kvality půdy rýčovou metodou - od odběru vzorku pomocí rýče, přes posouzení vrstev půdy, její barvy a vůně; prstovou zkoušku k hodnocení textury a struktury; určení obsahu vápníku; sledování růstu kořenů až po zkoušku shozem.

Video je výborným výukovým materiálem pro všechny zemědělce se zájmem o aplikaci šetrných postupů na orné půdě. Informace mohou ocenit nejen ekologičtí a konvenční zemědělci, ale také KPZ komunity, zahrádkáři či příznivci permakulturního zemědělství.

Nový tutorial je dalším z řady praktických instruktážních filmů zaměřených na environmentálně šetrné agrotechniky, které nově připravuje švýcarský výzkumný ústav FiBL, pro Českou republiku ve spolupráci s Bioinstitut o.p.s. Vybraná videa doplněná českými titulky můžete shlédnout na youtube kanálu Bioinstitut Olomouc. V nabídce zde najdete dokumenty s tématikou zemědělské mechanizace umožňující redukované zpracování půdy, videa o půdě a jejím významu pro člověka či záznamy přednášek významných evropských představitelů z oblasti ekologického zemědělství (např. prof. Urs Niggli - srovnání ekologického a konvenčního zemědělství či Martin Ott - chov krav v EZ).

Všechny filmy jsou opatřeny českými titulky, které je před sledováním možné spustit ve funkci „nastavení“ v pravém dolním rohu videa. Více na www.bioinstitut.cz

Další informace o tom, jak pečovat o kvalitu půdy, najdete například zde

http://bioinstitut.cz/cz/publikace/zaklady-pudni-urodnosti-utvareni-vztahu-k-pude

Více informací:

Kateřina Čapounová

Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Mob: 602 522 335 

E-mail: media@ctpez.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info