Zemědělec by neměl vyjet na pole bez rýče
11.10.2016 | Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství
Znát kvalitu své půdy je základní předpoklad kvalitního hospodaření. Získat rychle a jednoduše základní informace o jejím stavu je možné tzv. rýčovou metodou. Návod, jak na to, můžete nově shlédnout v patnáctiminutovém video tutorialu na youtube kanálu Bioinstitutu.
V názorném instruktážním videu z dílny švýcarského výzkumného ústavu FiBL se můžete naučit hodnotit půdu pomocí několika krátkých testů. V tutorialu zjistíte, jak postupovat při zjišťování kvality půdy rýčovou metodou - od odběru vzorku pomocí rýče, přes posouzení vrstev půdy, její barvy a vůně; prstovou zkoušku k hodnocení textury a struktury; určení obsahu vápníku; sledování růstu kořenů až po zkoušku shozem.
Video je výborným výukovým materiálem pro všechny zemědělce se zájmem o aplikaci šetrných postupů na orné půdě. Informace mohou ocenit nejen ekologičtí a konvenční zemědělci, ale také KPZ komunity, zahrádkáři či příznivci permakulturního zemědělství.
Nový tutorial je dalším z řady praktických instruktážních filmů zaměřených na environmentálně šetrné agrotechniky, které nově připravuje švýcarský výzkumný ústav FiBL, pro Českou republiku ve spolupráci s Bioinstitut o.p.s. Vybraná videa doplněná českými titulky můžete shlédnout na youtube kanálu Bioinstitut Olomouc. V nabídce zde najdete dokumenty s tématikou zemědělské mechanizace umožňující redukované zpracování půdy, videa o půdě a jejím významu pro člověka či záznamy přednášek významných evropských představitelů z oblasti ekologického zemědělství (např. prof. Urs Niggli - srovnání ekologického a konvenčního zemědělství či Martin Ott - chov krav v EZ).
Všechny filmy jsou opatřeny českými titulky, které je před sledováním možné spustit ve funkci „nastavení“ v pravém dolním rohu videa. Více na www.bioinstitut.cz
Další informace o tom, jak pečovat o kvalitu půdy, najdete například zde
http://bioinstitut.cz/cz/publikace/zaklady-pudni-urodnosti-utvareni-vztahu-k-pude
Více informací:
Kateřina Čapounová
Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství
Mob: 602 522 335
E-mail: media@ctpez.cz
Další články v kategorii
- Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni (29.03.2024)
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)