"Alkohol zabíjí" se může objevit na lahvích s lihovinami. Evropská komise přemýšlí i nad odstrašujícími obrázky

V Irsku loni v prosinci vláda přijala návrh zákona, který zavádí povinné označování škodlivosti lihovin. Kromě toho zakazuje reklamu na jakékoliv alkoholické nápoje ve vozech hromadné dopravy a na zastávkách poblíž škol a zavádí zvláštní daň ve výši deseti centů na každý gram alkoholu, který nápoj obsahuje.

Evropská komise se nyní zabývá myšlenkou navrhnout povinné označování tvrdého alkoholu pro celý jednotný evropský trh. Na lahvích s rumem, vodkou nebo třeba whisky by tak za čas mohlo stát třeba "pití zabíjí" nebo "těžce poškozuje zdraví". Vyloučit se nedá ani návrh na povinné zavedení odstrašujících obrázků, např. jater nebo mozku zničených alkoholem.

Evropská komise už irský postup označila za dobrý příklad, jak řekl eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis (mimochodem původním povoláním lékař). Podle něj "zlepšení informací na etiketách může lidem pomoci, aby si uvědomili rizika konzumace tvrdého alkoholu".

Andriukaitis už oznámil, že na začátku příštího roku předloží návrh, aby museli výrobci lihovin na každé lahvi povinně uvádět složení a počet kalorií. Takové opatření ale považuje jen za nutný základ, který sám o sobě nestačí: "Ten, kdo se opíjí, nezmění své zvyklosti jen proto, že si na etiketě přečte, kolik je v lahvi kalorií." Eurokomisař jmenoval irský návrh zákona jako něco, čím by se mohl inspirovat pro další postup, a dodal, že by tento vzor mohl doplnit o "další kroky". To by mohly být právě zmiňované odstrašující obrázky na lahvích, po vzoru těch na cigaretách.

Výrobcům tvrdého alkoholu se záměr eurokomisaře Andriukaitise nelíbí. "Varovné nápisy by měly být buď na všech druzích alkoholu, tedy i na pivu a vínu, nebo nikde. Pokud budou jen na lihovinách, tak tím lidem řekneme, že pivo je zdravé," řekl HN Vladimír Darebník, ředitel pro zodpovědné pití Unie výrobců a dovozců lihovin a výkonný ředitel likérky Rudolf Jelínek. Řešením navíc podle něj není povinné varování na lahvích, ale zlepšení prevence mezi mládeží. Podle statistik totiž drtivá většina těch, kteří se stanou závislými na alkoholu, začíná pravidelně pít už zhruba od patnácti let.

Radka Koblížková z Drug-out klubu v Ústí nad Labem si nemyslí, že by zvažovaný návrh mohl nějak výrazně pomoci snížit spotřebu. "Základem je, aby tvrdý alkohol přestal být tak jednoduše dostupný jako dnes," říká Koblížková a chválí například Švédsko, kde se alkohol prodává jen ve specializovaných prodejnách.

Pokud Evropská komise povinné označování lihovin skutečně navrhne, budou ho schvalovat členské země unie a Evropský parlament. Europoslanec ČSSD Pavel Poc, který je místopředsedou Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, si nemyslí, že je návrh potřeba. Je přesvědčen, že "v tuto chvíli máme v oblasti zdraví poměrně hodně jiných a závažnějších problémů", byť poukazuje na to, že několik studií v Evropě, Americe i Austrálii prokázalo souvislost mezi varovnými nápisy na cigaretových krabičkách a snížením počtu kuřáků.

Pocovi by se líbil případný návrh na povinné varování, že je daný nápoj škodlivý pro těhotné ženy a děti, které už dnes někteří výrobci na své lahve dobrovolně píšou.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info