Investice do vína se řídí kalendářem

Kvalitní víno už po stočení do lahví zdraží o deset až patnáct procent. Rezervace se proto provádějí hned po degustaci, když je víno ještě v sudech.Český fond Wine Investment Partners se zaměřuje na francouzské víno, po třech letech od založení dosahuje majetek fondu 130 milionů korun.Investiční aukce ve Francii se v závislosti na druhu vína odehrávají jen v určitých měsících roku. Zájemci o vstup do fondu proto musí hlídat kalendář.

Alternativou k investicím do akcií a dluhopisů nemusí být jen nemovitosti, umění nebo vzácné automobily. Část investorů věří také kvalitnímu vínu. Většinou jde o lidi, kteří mají k tomuto nápoji vztah, zajímají se o něj, rádi ho pijí.

"Lidí, kteří mají víno čistě jako finanční investici a zajímá je jen výnos, je mezi našimi klienty pouze okolo deseti procent," říká Zlatko Míčka, manažer fondu Wine Investment Partners, zaměřeného na investice do kvalitního vína.

Podle Míčky je v případě vína nejlepší počítat s investicí na tři až pět let, protože po takové době se začínají ve většině případů objevovat zajímavé prodejní příležitosti. U některých vín však může investiční horizont dosáhnout i deseti nebo patnácti let.

Český fond založený před třemi lety se zaměřuje na vína z Francie. Okolo 80 procent lahví, které vlastní, pochází z oblasti Bordeaux, další jsou z Champagne nebo Burgundska. "Převážná většina našich nákupů je Bordeaux en primeur, tedy ještě před uvedením na trh. Zaměřujeme se na kvalitní víno a nekupujeme spekulativně staré ročníky," popsal manažer strategii fondu.

Podle Míčky je důležité zarezervovat si víno ještě v sudech hned po degustaci. Vyplatí se to cenově, protože už po stočení do lahví ten samý nápoj zdraží o deset až patnáct procent.

Víno v lahvích v majetku fondu se pak skladuje a čeká na vhodnou příležitost pro prodej. "Portfolio je teď složené z ročníků 2012 až 2015 s tím, že ročníky 2014 a 2015 ještě nejsou v lahvích. Z majetku fondu pak vybíráme vína, která jsou v daném okamžiku zajímavá pro prodej.

I když je fond český, většinu vín skladuje v celních skladech ve Francii. Důvodem je to, aby bylo v případě potřeby možné lahve prodat co nejrychleji do celého světa. Zhruba desetina majetku fondu se pak nachází v Česku. Jde o vína určená pro prodej na tuzemském trhu, jejich cena může přesáhnout i deset tisíc korun za lahev.

Vína v majetku fondu se oceňují každé tři měsíce podle burzy Liv-ex. Po započtení vín v sudech, která jsou už zarezervovaná, ale fond je začne vlastnit až po stočení do lahví, dosahuje majetek fondu hodnoty zhruba 130 milionů korun.

Výnos za posledních devět měsíců podle Míčky dosáhl 4,4 procenta. V přepočtu na celý rok tak prostředky klientů zhodnotil pěti až šesti procenty.

Investoři, které víno láká, si ale musí hlídat kalendář. Vstup do fondu se časově váže na aukce vín ve Francii. Investiční nákupy vína jsou tam možné jen v určitých měsících. Například v případě en primeur Bordeaux je to období května a června.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info