Jednání k redefinici LFA oblastí pokračují

V pondělí odpoledne se konalo již sedmé jednání pracovní skupiny, která se při MZe zabývá problematikouredefinice LFA oblastí. Na dnešním setkání byla rekapitulována dosavadní činnost, shrnuta přijatá rozhodnutí a současně byly nastíněny další kroky spojené s implementací nových podmínek. Z pohledu zemědělské veřejnosti mezi hlavní body, které bude potřeba ještě definitivně rozhodnout, bude patřit otázka, k jakému datu bude počítána úroveň zatížení 0,3 VDJ/ ha z.p., která byla zvolena jako hranice pro faremní systémy. Zatím se jeví jako nejpravděpodobnější varianta nastavení referenčního období jako průměr stavů za kalendářní rok 2017. 

MZe však pracuje i s dalšími možnostmi jako je například model každoročního přepočítávání úrovně zatížení dle aktuálních stavů VDJ. Byť by tento princip byl preferován většinou zemědělců, je bohužel poměrně pravděpodobné, že jej EK odmítne s odůvodněním, že se jedná o intenzifikační faktor, který je v rozporu s pravidly pro LFA oblasti. Při této příležitosti bylo současně konstatováno, že do kalkulace VDJ pro potřeby zatížení pro LFA platby budou započítávány stejné druhy a kategorie hospodářských zvířat jako v případě AEKO plateb, tedy včetně koní. 

Drobnou změnou mající význam zejména pro oblast jižní Moravy je oproti posledně zveřejněným propočtům nové zařazení kritéria ‚suchost’ v rámci prvního kroku vymezení na základě biofyzikálních kritérií. Tímto krokem došlo k navýšení plochy LFA oblastí o cca 4.200 ha, což se mírně projevilo ve výši sazeb (pokles o cca 1 – 2 EUR/ha).

A na závěr to nejpodstatnější. Klíčové z pohledu jednotlivých zemědělců bude zveřejnění seznamů jednotlivých katastrálních území, ze kterých bude patrné jejich zařazení do konkrétních LFA oblastí (nebo naopak vyřazení z LFA). I přesto, že původně MZe plánovalo tyto přehledy dát k dispozici až po prvních konzultacích s EK někdy počátkem příštího roku, tak na dnešním jednání bylo přislíbeno, že seznamy, byť stále v pracovní verzi, by mohly být dostupné již koncem listopadu letošního roku. To je jistě pozitivní zpráva, která zemědělcům umožní se lépe na chystané změny připravit.Ještě důležitější pak bude pokračování v již započatých jednáních s ministrem zemědělství o otázce posílení obálky LFA plateb tak, aby vypočtená újma mohla být kompenzována v maximální možné míře a ne pouze z 57 % jak umožňuje současná výše rozpočtu. 

Připomínám, že kompletní prezentace k problematice redefinice LFA oblastí, kterou přednesla Ing. Marie Perglerová z MZe na semináři našeho svazu v půlce září na Skalském dvoře, je k dispozici ke stažení na této stránce. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info