Souhrn událostí uplynulých dní – 27. – 30.10. 2016

EP požaduje zavedení limitů na transmastné kyseliny v potravinách

Evropský parlament dnes vybídl Evropskou komisi k zavedení povinných limitů na škodlivé transmastné kyseliny v potravinách vyráběných v Evropské unii. Tyto látky, zvané rovněž trans tuky, mohou zvyšovat riziko srdečních a cévních onemocnění, stejně jako neplodnosti, Alzheimerovy choroby, cukrovky nebo obezity.

V ČR je více než dvakrát tolik lesů, co za první republiky

Hmota dřeva v lesních porostech ČR dlouhodobě roste. V současnosti je zalesněno 34 procent plochy republiky, přičemž od roku 1990 kromě let 2006 a 2007 po likvidaci škod po orkánu Kyril byl vždy vyšší přírůstek lesa než těžba. Proti období první republiky vzrostla hmota stromů na dvojnásobek.

V Česku je třetí nejlevnější víno na světě. Dražší lahve se u nás neprodávají, říká šéf svazu vinařů

Ceny vína v českých prodejnách patří mezi nejnižší na světě. Vyplývá to z žebříčku 2016 Wine Price Index společnosti Share a Camper, ve kterém Česko obsadilo třetí příčku za Paraguají a Srbskem. Průměrná lahev tuzemského vína stojí v Česku necelých šest eur (160 korun), za zahraniční víno zákazníci zaplatí něco přes devět eur (240 korun), ukazuje žebříček.

Povinnost registrace všech obchodníků s živočišnými produkty umožní lépe dohledat jejich původ

Při kontrolách výrobků živočišného původu se v některých případech nedaří dohledat jejich původ. Důvodem je zprostředkující článek distribučního řetězce, který nemá povinnost registrace. Ptáte se, jak je to možné, když se všichni výrobci a prodejci živočišných produktů musí registrovat u veterinární správy?

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info