Kvalitní a především dobře uvařené jídlo lidé ocení

Naučit lidi vyhledávat restaurace, kde dostanou, byť za trochu víc peněz, dobře připravené jídlo z kvalitních domácích surovin, znamená v první řadě naučit restaurace a kuchaře taková jídla připravovat. Právě na to je zaměřený projekt Šéfkuchaři vaří Klasu, který se po úspěšných akcích v Táboře a Zlíně představil i v Karlových Varech.

Národní značka kvality potravin Klasa je u nás zavedená už třináct let. Na návrh odborné komise Státního zemědělského intervenčního fondu ji uděluje ministr zemědělství a získat ji, a hlavně udržet si ji není nijak snadné. Produkty označené nezaměnitelným logem Klasa jsou pravidelně namátkově kontrolovány, platnost značky je nutné každé tři roky obhajovat a nevyhovujícím produktům je značka odebíraná. V současné době se značkou Klasa může pyšnit více než tisícovka produktů, jejichž společným znakem je vysoká kvalita a jasně deklarovaný původ.

Zatímco v obchodech patří značka Klasa k dobře známým a veřejností kladně přijímaným, v provozech veřejného stravování se ještě pořádně nezabydlela. Pomoci to změnit má právě projekt Šéfkuchaři vaří Klasu.

„Jeho hlavním smyslem je rozšířit povědomí o možnostech využití potravin se značkou Klasa v restauracích. Skládá se ze série reprezentačních večeří, pořádaných postupně v jednotlivých regionech, na kterých vybraní špičkoví kuchaři předkládají menu, kde v každém chodu musí být uplatněn alespoň jeden produkt nesoucí ocenění Klasa," vysvětlil Lukáš Cvrček z agentury Kuklík, která projekt organizačně zajišťuje.

Na Karlovarsku se taková večeře konala v hotelu Imperial, kde šéfkuchař Martin Lukáš se svým týmem vsadili na jednoduchost receptur spojenou s vysokou kvalitou, podepřenou mnohaletou tradicí. Ozdobou jejich menu byla ryzí česká klasika variace z vodňanské kachny s bramborovými noky, karlovarským knedlíčkem a jablečným zelím.

Na prezentační večeři teď volně naváže seminář s workshopem pro kuchaře vybraných místních restaurací, které by se pak postupně mohly stát něčím jako „vlajkovými loděmi" nových trendů ve stravování.

Autor: Jiří Linhart

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info