Pálenice na Zlínsku má třetinu práce oproti loňsku, ovoce pomrzlo

Jen třetinu práce oproti loňskému roku má letos pěstitelská pálenice ve Hvozdné na Zlínsku. Úrodu postihly mrazy, ovoce pomrzlo, je ho mnohem méně než loni, řekl ČTK majitel pálenice Tomáš Sovadina. Podle něj je situace podobná ve všech pálenicích na Zlínsku.

"Každý druhý rok bývá slabší, letos je to ale výraznější než v minulých letech," uvedl Sovadina.

Jeho pálenice letos začala s výrobou pálenky zhruba v polovině srpna. Meruněk nebo třešní, ze kterých se běžně v létě vypaluje alkohol, bylo podle Sovadiny ale málo. "V září jsme plynule přešli na švestky. Loni jsme jeli nonstop, teď pálíme od rána do večera. Lidi se průběžně hlásí, objednávky máme asi do poloviny listopadu, ale do konce roku bude co pálit," řekl Sovadina a doplnil, že na konci roku se bude ještě pálit alkohol z jablek.

"Letos jsem vůbec nepálil, stalo se mi to po mnoha letech. Švestky nebyly skoro žádné, z letního ovoce ani z jablek nepálím, jen tradičně slivovici ze švestek. Naštěstí zásoby z minulých let mám," řekl dnes ČTK muž ze Zlína, který do pálenic pravidelně jezdí.

Na kvalitu alkoholu však nedostatek ovoce vliv neměl. Pálenice ve Hvozdné oproti loňsku nezměnila ceny, za litr absolutního, tedy stoprocentního alkoholu lidé zaplatí 205 korun. Pálenice funguje od 70. let, aktuální vlastníci ji mají 15 let, jde o rodinnou firmu.

Autor: ČTK

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info