Arnika: Vejce z okolí skládky obsahují nebezpečné látky

Silně kontaminované zeminy navezené do areálu bývalého JZD ve Lhenicích na Prachaticku, které jsou jednou z nejvážnějších ekologických zátěží na jihu Čech, mohou ohrožovat zdraví lidí i životní prostředí. Rizika prý dokreslují výsledky testů vajec z domácích chovů v okolí areálu, které nechala provést ekologická organizace Arnika.

Vzorky obsahovaly vysoké koncentrace nebezpečných persistentních organických látek. Například u DDT sice limity splněny byly, ale vajíčka dosahovala až 70 % hodnoty stanoveného limitu. Obec se nyní snaží odkoupit pozemky a s pomocí dotací je vyčistit.

„Předpokládám, že toxické chemikálie jsou do okolí skládky odnášeny větrem – kontaminované zeminy totiž nejsou nijak zakryty a zabezpečeny. Volně chované slepice je pak mohou přijímat při vyzobávání potravy z trávy a půdy," vysvětlil autor studie Václav Mach.

„Dalším možným zdrojem chemikálií ve vajíčkách může být pšenice a kukuřice, která je pěstována nedaleko areálu s kontaminovanými zeminami a kterou jsou slepice krmeny," doplnil.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info