Další mírná zima? Příroda může klamat, varují včelaři a zahrádkáři

Listy stromů, slupky cibule nebo přibližná pranostika o tom, že Martin přijíždí na bílém koni? Někdejším předpovědím nadcházející zimy se podle odborníků prý už moc věřit nedá. Podle meteorologických modelů nás i letos čeká mírná zima.

„V následujícím týdnu budou teploty podprůměrné, ovšem v dalších třech týdnech předpokládáme teploty průměrné podzimnímu počasí," odhadují pracovníci Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Ovšem slovo odhadují je důležité: s dlouhodobou předpovědí se většinou i experti pohybují na velmi tenkém ledě.

„Ještě před několika dny modely ukazovaly, že si užijeme pořádnou zimu, ovšem údaje se změnily. Zima by tak měla být mírná a v nížinách se asi sněhu nedočkáme. Meteorologové jsou schopni docela přesně určit počasí na následující tři čtyři dny, dlouhodobá předpověď je spíš sázka do loterie," upozorňuje dvaašedesátiletý Jan Opletal z Kroměříže, který je sám meteorologickým nadšencem.

Podle něj se už dlouhá léta nedá spoléhat ani na pranostiky, jako jsou předpovědi pomocí slupek cibule či opadávajícího listí a podobné. To potvrzuje i včelař Pavel Kalivoda.

„Jedna z pranostik praví, že pokud je stále mnoho listí na stromech, bude zima mírná. Totéž platí o tom, že ještě teď potkáte třeba včely, znamená to totiž, že některé ještě nezačaly tmelit úly. Ovšem pokud se letos někomu něco takového stalo, má to spíš spojitost s tím, že ještě na konci září byly teploty okolo pětadvaceti stupňů a příroda je trošku opožděná. Včely obvykle vylétávají a hledají květy, pokud je teplota nad deseti stupni Celsia, což ještě pár týdnu zpátky nebyl problém," míní včelař.

Tuhou zimu mohou podle pamětníků dobře avizovat i zvířata.

„Je pravdou, že podle srsti koní, kteří jsou denně venku, se to dá poznat, jsou prostě víc huňatí. Poslední léta to ale taky klame. I můj otec myslivec už na různé předpovědi nevěří a na zimu se připravuje raději vždy. Dřív se dalo leccos vyčíst například s podkožních zásob zvěře, zda bude zima tuhá, ovšem už i zvířata jsou občas počasím dočista zmatená," krčí rameny Tereza Maluchová z Kroměříže, která má na svém pozemku hospodářská zvířata.

A tolik zmiňované slupky od cibule? „Jde vidět, že se příroda nejspíš mění, ani slupky, podle kterých moje prababička dokázala určit zimu, nemluví pravdu. Souvisí to zejména s létem a jeho průběhem, a také tím, že často bývá teplo i v říjnu. Procesy přírody se zkrátka počasí přizpůsobují," dodává zahrádkář Radomír Hořejší z Holešova.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info