Češi v domácnostech více svítí a experimentují se světlem, doma mají instalováno přes 48 milionů svítidel

  • V domácnostech vzrostl počet svítidel, tedy stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp a podobně, v průměru o jedno na jedenáct. Nejvíce si lidé přidali světla v obývacím pokoji, kuchyni a ložnici. Podíl úsporných světelných zdrojů (46 %) stabilně roste, oproti loňsku o dva procentní body. Převládají kompaktní zářivky (31 %) a následují LED žárovky (10 %). Místo v recyklačním zařízení končí 33 % vyřazených kompaktních úsporek na skládkách. V Česku je nyní k dispozici více než 4400 sběrných míst.

Češi začali v domácnostech více svítit a snaží se vytvořit lepší světelné podmínky: kupují si více svítidel a zkoušejí nové typy osvětlení. Doma mají lidé nainstalováno zhruba 48,4 milionu svítidel, což je o téměř 6 milionů více než loni. Vyplývá to z podzimního průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1208 respondenty*.

Oproti loňsku počet svítidel v průměrné domácnosti vzrostl zhruba o jedno na jedenáct. Nejvíce si lidé přidali světla v obývacím pokoji, kuchyni a ložnici. „Z průzkumu vyplývá, že lidem již nestačí základní osvětlení, a kombinují proto více svítidel různých typů, aby měli lepší světelný komfort. Například přibývá úsporných LED osvětlení v ložnicích a obývacích pokojích,“ vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.  

Kromě svítidel roste i počet světelných zdrojů, lidově řečeno žárovek. V českých domácnostech jich je celkem 66,5 milionu,cožpředstavuje oproti loňsku nárůst o 2,5 milionu kusů. „Podíl úsporných zdrojů (46 %) stabilně roste, oproti loňsku o 2 procentní body. V segmentu úsporných zdrojů převládají kompaktní zářivky (31 %) a následují LED žárovky,“ dodává Zuzana Adamcová. Neúsporných zdrojů světlasice dlouhodobě ubývá, přesto zatím tvoří v domácnostech většinu(54 %). Zejména jde o wolframové žárovky.

33 % úsporných zářivek skončilo na skládce, nikoli ve sběrné nádobě

Domácnosti se kromě nákupů nových světelných zdrojů také zbavují těch nefunkčních: jen letos jich vyřadily 16,4 milionu kusů. Z toho 2,8 milionu představovaly kompaktní zářivky, které je kvůli malému obsahu toxické rtuti nutné nechat ekologicky recyklovat.

„Vyřazené úsporné zářivky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel, třetinu úsporek (33 %) lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. To znamená, že zhruba 10 kilogramů toxické rtuti skončilo nekontrolovaně na skládkách. Recyklací je navíc možné využít více než 95 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje,“ dodává Zuzana Adamcová.

Nicméně i tak se daří Čechům dosahovat nadstandardní míry recyklace „úsporek“: „Již nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které Česká republika teprve chystá zavést,“ dodává Zuzana Adamcová. Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů.

Počet sběrných míst stále roste

V Česku je nyní k dispozici přes 4400 sběrných míst. „Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech,“ shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace „Kam s ní?“, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1208 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Jan Hlaváč, mediální zástupce společnosti EKOLAMP

tel.: 777 076 760, jan.hlavac@mediakom.cz

Ing. Zuzana Adamcová, manažerka pro PR & Marketing společnosti EKOLAMP

tel.: 277 775 111, adamcova@ekolamp.cz

O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je nezisková organizace, která byla v roce 2005 založena tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR. EKOLAMP vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení, jejich zpracování včetně následného materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů. Více informací na www.ekolamp.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info