Co pomůže českým chovatelům? Jasnější značení vajec i na krabici

Značení původu vajec je nedostatečné. Současná praxe může být pro spotřebitele matoucí a podle českých chovatelů si lidé mohou domů z obchodu přinést jiné zboží, než původně zamýšleli. Drůbežáři reagují na tři týdny starou aféru, kdy Státní veterinární správa nařídila z trhu stáhnout a zlikvidovat asi čtyři miliony vajec, která byla dovezena z Polska a která mohla být zdrojem onemocnění salmonelou.

„Události z posledních týdnů nám ukázaly, že stát by neměl rezignovat na přísné kontroly a chránit náš trh před dovozem," uvedl prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Připomněl, že právě polský dovoz má z minulých let za sebou řadu afér, takže už nemá důvěru v polské úřady, které mají za úkol kontrolovat kvalitu a zdravotní nezávadnost polských potravin.

Přitom dovoz od našich severních sousedů stoupá a vejce nebo drůbeží maso rozhodně nejsou výjimkou. „Polsko se na dovozu drůbežího masa podílí až z 50 procent a u vajec to je až 70 procent," přiblížil Toman.

Tajemník Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský řekl, že současný systém českému spotřebiteli příliš nepomáhá, jak rozeznat dovezená vejce od domácí produkce. Někdy totiž téměř identické krabice nabízejí odlišné zboží. Aby tedy člověk zjistil, odkud vejce pochází, musí krabici otevřít a původ zjistit přímo na vejcích.

Informace na skořápce

Na každé skořápce musí být informace, které spotřebiteli řeknou, z jakého typu chovu pocházejí, zemi původu a přímo registrační číslo chovu. Česká vejce nesou označení CZ, polská PL, německá DE, rakouská AT a tak dále. Tyto informace nemusejí uvádět chovy do 50 nosnic. „Chceme, aby se původ tiskl i na krabičku," doplnil Mlázovský. V současné době se musí kód původu na obal tisknout pouze v případě, že jsou vejce zabalená ve fólii.

Příslušné opatření mělo připravit ministerstvo zemědělství, ale podle Tomana se v tomto ohledu nikam nepokročilo. Spotřebitelům by tedy zatím mohla pomoci značka kvality, kterou čeští výrobci na krabice dávají, jako jsou například Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR nebo Česká cechovní norma.

V Česku se loni chovalo v průměru 8,9 milionu nosnic, které dodaly na trh přibližně dvě a čtvrt miliardy vajec. To je méně, než má na svých farmách polská firma, která do Česka dovezla vejce s podezřením na salmonelu. Ta chová 12,5 milionu nosnic. „Poláci to neumějí levněji než my, což dokazuje cena vajec na polském trhu, kde jsou dokonce o něco dražší než u nás. Ale když sem pustí za dumpingovou cenu dvě procenta své výroby, tak to rozhodí celý trh v Česku," dodal Mlázovský.

Přestože má Česko kapacity k tomu být v produkci vajec soběstačné, loni klesla na tři čtvrtiny.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info