Fond těžko pojistitelných rizik

Fond těžko pojistitelných rizik, jehož založení si vyžádalo i povolení Evropské komise, stále nebyl spuštěn. Ministerstvo zemědělství s jeho spuštěním otálí a znovu se obrací na nevládní organizace. Fond by měl sloužit zemědělcům v případech sucha či nadměrných srážek, zemědělci a stát by do něj přispívali 1:1, a pokud by došlo k vyčerpání jeho objemu, mohl by stát přispět částkou, kterou do něj zemědělci vložili v posledních dvou letech. Maximální finanční objem Fondu by měl činit 14 mld. Kč a fungovat by měl do konce roku 2020. Přispívání do něj by mělo být dobrovolné a podpora vyplácena nejpozději do dvou let od vzniku škody. Fond bude spravován Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF a.s.).

ASZ ČR návrh podpoří v případě, že účast na něm zůstane striktně dobrovolná a jeho činnost bude velmi úzce zaměřena, a to na krytí škod způsobených suchem a srážkami během žní. Rozsah poškození, které bude způsobilé pro podporu z Fondu, by dle ASZ ČR měl činit nejméně 30 % výměry podniku. Návrh ministerstva zemědělství ale zatím operuje s 30% snížením úrody oproti předchozím pěti letům, kdy se z průměru vyškrtne nejlepší a nejhorší rok. ASZ ČR také upozorňuje, že v případě, že začne Fond fungovat, musí být eliminovány další kompenzace.

Panují zde ale obavy, že přispívání do Fondu se zemědělcům spíše nevyplatí, a proto o něj není velký zájem. Pokud se do něj nebude chtít zapojit dostatečné množství zemědělců, pravděpodobně nezačne fungovat vůbec. Ministerstvo zemědělství by ale chtělo zahájit jeho fungování v příštím roce.

Více informací k Fondu včetně průzkumu zájmu o něj a využitelnosti naleznete zde:

Zásady pro poskytování podpory za ztráty způsobené nepříznivými klimatickými jevy

MÚPGRLF FTPR

PGRLF FTPR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info