Tip na zimní výlet: Turistická stezka v Modlivém dole je po rekonstrukci

Turistickou stezku v Modlivém dole u Svojkova na Českolipsku v Libereckém kraji zrekonstruoval letos na podzim za milion korun státní podnik Lesy ČR. Na významné poutní místo byla po 43 letech opět instalována křížová cesta se 14 zastaveními. V neděli 27. listopadu bude stezka ve 14 hodin slavnostně otevřena veřejnosti.

V pískovcových skalách podnik dále obnovil dřevěný kříž, schody k oratoriu i ke skalní kapli, která je kulturní památkou. „Nové je posezení a další lesní mobiliář. Vyčistili jsme také studánku,“ řekla Markéta Kavková z libereckého krajského ředitelství Lesů ČR.

Křížová cesta z druhé poloviny 19. století byla v roce 1973 přemístěna zásluhou faráře Ladislava Kubíčka do nedaleké svojkovské kaple sv. Václava. Nyní jsou v Modlivém dole k vidění kopie obrazů původních zastavení. Ta byla připevněna na stromech, dnes na dřevěných stojanech. Podnět k obnově dali místní obyvatelé, podpořilo je liberecké pracoviště Národního památkového ústavu.

V Modlivém dole ukrytém v rokli pískovcových skal rozmanitých tvarů a velikostí se konají bohoslužby. Nejznámější je květnová mše na zahájení mariánského měsíce. Údolí se původně nazývalo Smolný důl (Pechgraben) podle uhlířů, kteří v tomto místě pálili dřevěné uhlí. Měli zde smolárny a dehtářské pece. Na konci 18. století nechala hraběnka Alžběta Kinská vytesat do skalního masivu kapli, kterou v roce 1836 opatřil sloupský sochař Antonín Wagner portálem v novogotickém tvarosloví. Do kaple byl umístěn obraz Panny Marie. Vlevo od kaple se na konci strmého schodiště nacházel skalní výklenek s Ukřižováním, tak zvaným oratoriem, od sochaře Josefa Maxe. K místu rozjímání návštěvníka dovedla křížová cesta. Svaté obrázky visely i na stromech kolem kaple. Do dnešní podoby Lourdské jeskyně byla kaple přestavěna v roce 1903. Po dvě století hojně navštěvované poutní místo, kam se z nedalekých Zákup zajížděl pomodlit i bývalý císař Ferdinand V. Dobrotivý, upadlo po druhé světové válce v zapomnění a bylo z větší části zničeno, sochy zmizely. Mariánský kult i poutě se v Modlivém dole obnovily v roce 1996. Oltář zdobí socha Panny Marie vysvěcená v roce 2001.

V Hradci Králové 24. listopadu 2016

Mgr. Eva Jouklová

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info