Kdy konečně najdou zahrádkáři oporu v novém zákoně?

V České republice máme přes půl milionu aktivních zahrádkářů, přesto zahrádkaření u nás dosud nemá téměř žádnou oporu v zákoně. Různé další zájmové činnosti, ať už jde o myslivost či rybaření, mají svou vlastní právní úpravu, která v mnohém zjednodušuje fungování celých těchto skupin a dává jim možnosti, jak činnost podporovat a rozvíjet. Proto se domnívám, že i zahrádkáři by měli mít logicky k dispozici podobné podmínky.

Jako zásadní bod návrhu zákona, který byl nedávno Poslanecké sněmovně předložen, vidím označení zahrádkářské činnosti jako veřejně prospěšné. Vždyť ovlivňuje ráz krajiny, přispívá k lepšímu životnímu prostředí a ve městech pomáhají zahrádky čistit vzduch. A nezapomínejme ani na sociální rozměr zahrádkaření. Umožňuje lidem aktivní odpočinek na čerstvém vzduchu. V zahrádkářských osadách se budují i sousedské vztahy. Zahrádkáři také poskytují poradenství z oboru a předávají zkušenosti k veřejnému využití.

Podpora by podle návrhu zákona měla spočívat také v jednodušším získávání půdy pro zahrádkaření. Není výjimkou, že obce mají k dispozici nepotřebný či neobdělávaný majetek. Pokud by se podařilo prosadit zahrádkářský zákon, mohly by obce tento majetek převést či přenechat do užívání zahrádkářům.

Poslanci bohužel v prvním čtení rozhodli o vrácení návrhu zákona předkladateli k přepracování. Věřím, že si v budoucnu po novém předložení zákona všichni zákonodárci uvědomí prospěšnost zahrádkářů pro celou společnost a umožní tak ochranu a podporu zahrádkářů, kterou si nepochybně zaslouží.

Miloš Babiš, poslanec Parlamentu České republiky

25.11.2016

babism@psp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info