Souhrn událostí uplynulého dne – 29.11. 2016

Ve Vinařském fondu zasednou znepřátelené svazy, aby rozdělily 65 milionů

Svaz vinařů a Vinařská asociace několik let bojují proti sobě. Teď budou zástupci znepřátelených vinařských sdružení společně rozhodovat o desítkách milionů, které čeští a moravští vinaři svěřili Vinařskému fondu. Noví radní chtějí, aby se fond stal transparentnějším.

Třetina Čechů jí prošlé jídlo, zjistil průzkum. Pětina ho dá domácím zvířatům

Čechům je líto, když se plýtvá jídlem. Z finančních či ekologických důvodů to trápí 92 procent obyvatel, jen osmi procentům je to jedno. Za akutní problém považuje plýtvání 75 procent lidí. Ukázaly to dnes zveřejněné průzkumy agentury Ipsos a obchodního řetězce Tesco.

K předkupnímu právu pro nájemce zemědělské půdy

V roce 2015 přišla Agrární komora s návrhem zákona na předkupní právo pro nájemce zemědělské půdy, který měl být podán prostřednictvím poslanecké iniciativy, což se nezdařilo. Zemědělský svaz ČR nyní usiluje o znovuotevření tématu a pokusí se toto právo prosadit zákonem.

Rozšíření zelené nafty na živočišnou výrobu Senát asi schválí

Část spotřební daně z nafty se zřejmě bude vracet také zemědělcům živočišné výrobě, nejen ve výrobě rostlinné. Senátu to dnes doporučil beze změn schválit jeho zemědělský výbor. Novela má vracení daně rozšířit i na rybníkáře a firmy hospodařící v lesích. Horní komora se má novelou zabývat ve středu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info