Lesníci ve středních Čechách letos ošetřili 11 památných stromů

Jedenáct památných stromů letos ošetřili lesníci ve středních Čechách na Mělnicku, Nymbursku, u Lužné a Nižboru. Projekt za více než 90 tisíc korun bez DPH hradil podnik Lesy ČR s podporou Ministerstva životního prostředí a jeho Programu péče o krajinu. V České republice je téměř šest tisíc památných stromů.

Stav dřevin nejprve posoudil arborista, následně se k němu vyjádřily také orgány státní správy. „V srpnu jsme odstranili suché větve, které ohrožovaly bezpečnost lidí. Provedli jsme také zdravotní řez a v některých případech i vazbu kosterních větví pro zpevnění koruny stromů,“ uvedl Zdeněk Ingr, specialista ochrany přírody na Krajském ředitelství Lesů ČR v Brandýse nad Labem. Zlepšila se tedy stabilita i zdravotní stav památných stromů, které se zachovají i jako biotop pro další organismy vázané na dříví - například pro kovaříky, roháče obecného, páchníka hnědého a jiné druhy.

Památné stromy jsou mimořádně významné, zpravidla neobyčejně vzrostlé dřeviny vysokého věku, které rostou v obcích, městech i ve volné krajině. V České republice je jich aktuálně téměř šest tisíc. Ministerstvo životního prostředí poskytuje dotace na jejich ošetření z Programu péče o krajinu, podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí, respektive Péče o památné stromy, jejich skupiny a stromořadí.

Základní informace o významných a památných stromech na pozemcích spravovaných Lesy ČR naleznete zde. Více se dočtete například také zde: http://www.pamatnestromy.cz

V Hradci Králové 7. prosince 2016

Mgr. Eva Jouklová Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.Tel.: 725 257 900E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info