Mýval se rozpíná v hanácké krajině. Roztomilá šelma začíná škodit

Mýval severní, který pochází ze Severní Ameriky, se rozpíná v hanácké krajině, jako by mu patřila. Šelmička s roztomilou maskou přes obličej začíná přerůstat přes hlavu i lovcům. Hlavně v oblasti mezi Olomoucí a Dubem nad Moravou, podél řeky Moravy, kde zuby inteligentního cizince poznala nejedna slepice.

„Je to invazivní šelma, která se k nám dostala z farmových chovů. Vzhledem k tomu, že mýval severní je velmi inteligentní, přizpůsobivý, všežravý a zároveň aktivní lovec dobře se rozmnožující, našel tady vhodné životní prostředí," vysvětloval jednatel okresního mysliveckého spolku Jiří Zbořil.

Na Olomoucku je jeho populace nejpočetnější podél toku Moravy od Olomouce směrem na Věrovany.

„Aktuálně jde o problém poměrně zásadní, protože jen v Kožušanech, v tamní honitbě, bylo v letošním roce uloveno 70 kusů, což je neuvěřitelné číslo – ani zajíců se neuloví tolik," popisoval.

„V Charvátech jich měli kolem 30 a podobná situace je v celé této oblasti," dodal Zbořil, který je zároveň předsedou ekologické komise Českomoravské myslivecké jednoty.

Kolik mývalů na Olomoucku přesně žije, se nedá dopočítat. I proto, že jde o noční zvíře.

Jeho populační křivku se však zatím nedaří ohnout dolů. Vede se mu dobře, nemá tady nepřítele a nedecimují ho choroby.

Kolem Moravy má dostatek potravy, navíc jeho rozmnožovací schopnost je veliká – samice má šest až sedm mláďat i dvakrát do roka.

Osidlují dutiny stromů i nory

Jsou to nejen šikovní lovci, ale velmi dobří plavci. Taky umí dobře šplhat.

U Moravy osídlují dutiny stromů, opuštěné nory po liškách, dokonce se stahují k lidským obydlím.

„Máme zprávy od obyvatel, že na dvoře nebo na střeše viděli „zvláštní" zvíře, které neznají. Někdo měl mývala na půdě a myslel si, že jde o kunu," popisoval Zbořil.

Podle starosty Dubu nad Moravou už mývali začali působit škody přímo v obci, nejen na zpěvném ptactvu a drobné zvěři v „divočině".

„Několik lidí mě upozornilo, že přišli o slepice. Jeden chov mýval úplně zlikvidoval," uvedl Ivo Čečman. Chovatel drůbeže na dvorku nastražil past, do které mývala na mrtvou slepici chytil.

Mýval není pro člověka nebezpečný. Tento vedle lišky a kuny nový predátor v hanácké krajině váží kolem pěti kilogramů a není agresivní.

„Bohužel může působit škody na hospodářských zvířatech. V legislativě máme podmínky pro neomezený lov tohoto invazivního druhu. Počty se snažíme redukovat bez ohledu na dobu lovu, věk a pohlaví zvířete," uzavřel Zbořil.

Autor: Daniela Tauberová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info