Učni ze živnostenské školy napekli letos tunu cukroví. Nestačí to

Tunu cukroví na zakázku napekli žáci učebního oboru cukrář ze Střední školy živnostenské Sokolov v letošním roce. K tomu pečou zákusky na objednávku, zajišťují rauty, připravují se na soutěže a účastní se řady projektů. Při tom všem musí samozřejmě především plnit školní osnovy. Dalo by se s nadsázkou říct, že jsou na roztrhání. A když se blíží Vánoce, tempo nabírá na intenzitě.

Poptávka po cukroví od učňů ze živnostenské školy je velká. V loňském roce napekli na zakázku 1800 kg různých druhů, letos dávku snížili na 1000 kg. „Žáci nejsou stroje, teprve se vše učí a zvládnout zátěž jako v loňském roce bylo pro ně opravdu obtížné, proto jsme letos objem snížili," vysvětlila Lenka Lochnerová, vedoucí učitelka odborného výcviku. „Nejsme výrobna, jsme škola," dodala zástupkyně ředitele školy pro odborný výcvik Terezie Petrovičová s tím, že kromě pečení musí žáci plnit i osnovy, a navíc zajišťují objednávky zákusků například pro různé rauty. „Za poslední dva měsíce jsme připravovali raut pro Karlovarský kraj, pro město Sokolov, pro městskou policii nebo třeba pro ZUŠ Sokolov k 70. výročí založení," vyjmenovala zástupkyně. V rámci projektu 72 hodin, což je celorepubliková dobrovolnická aktivita, se zúčastnili i zdobení perníčků v Domě s pečovatelskou službou v Dolním Rychnově. Učni perníčky předpečou, připraví polevy a pak je společně se seniory zdobí.

Pokud chcete mít o Vánocích doma cukroví od sokolovských učňů, musíte si s objednávkou hodně pospíšit. Nejlépe už do září, v říjnu už může být pozdě. „Letos jsem zaspala. Přišla jsem pozdě, takže musím shánět jinde," posteskla si Jiřina Procházková ze Sokolova. Ta si cukroví od učňů objednává každoročně a je moc spokojená. „Je jako od mojí maminky, výborné, všechny druhy. A navíc levnější než jinde," podotkla.

V kilových krabicích najdete klasické druhy, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny, linecké slepované nebo kokosové slepované, ale taky ty, které moc lidí nezná, třeba ledovky. „To je recept mojí tchyně," přiblížila mistrová odborného výcviku Viktorie Vurmová. „Potřebujete hladkou mouku, máslo, moučku, žloutek a šťávu z půlky citronu. Uvaříte mléko, mouku, pak do toho zašleháte máslo s cukrem a vršek se přelije citronovou polevou," popsala.

U válu jsem zastihla dvě učnice ze 3.ročníku. Usměvavé, i když byly v jednom kole, a navíc nervózní, protože kromě pečení cukroví se připravovaly na soutěž. Vyhlašuje ji středisko praktického vzdělávání při Grandhotelu Pupp pod názvem Lázeňský pohárek. Děvčata pekla každá svůj soutěžní dort. Ten se přiveze do Puppu již hotový. Druhou částí soutěže je pak příprava dezertu přímo na pódiu před očima poroty a hostů. „Z toho mám hroznou trému," svěřila se Kristýna Lajtárová a její kamarádka Michaela Staňková potvrdila, že je na tom podobně. Práci a přípravu děvčat ocenila i zástupkyně ředitele. „Stoupnout si před publikum a začít na pódiu připravovat restaurační moučník je samo o sobě velká odvaha," uvedla. „Ale tahle dvě děvčata jsou velmi talentovaná a kreativní. Vloni se dokonce zúčastnila stáže na Slovensku z programu Erasmus+," doplnila Terezie Petrovičová. Všechny stáže jsou hrazené z projektů Evropské unie. Škola měla schválený grant na dva roky. První rok odjelo na Slovensko osm truhlářů, druhým rokem pak deset cukrářů. I letos má škola připravenou grantovou žádost, tentokrát pro kuchaře – číšníky a kadeřnice.

Výborné cukroví, které napekli učni ze Střední školy živnostenské Sokolov, je v letošním roce již rozebrané. Chcete-li ho okusit, nezapomeňte příští rok včas objednat. A pak už stačí přijít do jedné ze školních jídelen v Sokolově, Kynšperku nebo Kraslicích nebo přímo na pracoviště odborného výcviku v Sokolově.

Autor: Lucie Žippaiová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info