Pstruh je dražší, cena kapra se ale nemění

Jistotou v dnešních ekonomických časech je cena kapra. Několik posledních let nekolísá a drží se zhruba na 50 korunách za kilogram. Připlatí si však ti, kteří se nedrží tradice a raději si o Vánocích pochutnají na pstruhovi. Za posledních pět let jeho cena vzrostla o více než 20 procent.

Vyplývá to ze studie Rybářství v ČR, kterou si nechala zpracovat Erste Bank. Podle odborníků na výživu bychom měli sníst 17 kilogramů ryb ročně. Češi jich ovšem zkonzumují kolem šesti kil. Sladkovodní šupinatci z českých vodních nádrží nám ale moc nechutnají. Spotřebujeme jich jen 1,5 kilogramu za rok. Ostatní Evropané jsou na tom mnohem lépe, ročně snědí 11 kilogramů ryb. Kapr v českých rybnících tvoří 88 procent chovu.

Do zahraničí vyvezeme o něco více ryb, než jich sníme doma. V posledních deseti letech rybáři odchovali a prodali kolem 20 tisíc tun ryb. Na českém trhu skončilo v roce 2015 zhruba devět tisíc tun rybího masa a do ciziny putovalo zhruba deset tisíc tun.

Autor: Redakce

Tisk

Obrázek 1
Rybářství v ČR
 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info