Spočítejte si uhlíkovou stopu vašeho hospodaření

Před rokem se v Paříži konala konference o klimatu, jejíž naplnění by mělo naši planetu lépe chránit před nepříznivými vlivy spojenými s globálním oteplováním. Mezi hlavní znečišťovatele ovzduší řadí také chov přežvýkavců, kteří mají mít podle odhadů vědců na svědomí možná až čtvrtinu celkového množství metanu vzniklého důsledkem lidské činnosti. A tak obavy z toho, že tlaky na snižování emisí dopadnou i na zemědělství, jsou poměrně na místě. Byť v tuto chvíli není zcela jasné, jak jednotlivé státy k problému přistoupí, vědci z některých zemí již vyvíjí praktické nástroje, s pomocí nichž si jednotliví farmáři mohou spočítat dopad jejich hospodaření na klimata. Jedním z nich je i kalkulačka CAP’2ER z dílny francouzského Institutu de l’Elevage. 

Kalkulačka je rozdělena podle jednotlivých výrobních směrů (výroba mléka, chov KBTPM, chov ovcí). Po zvolení výrobní oblasti a po zadání základních dat o hospodaření (počtu chovaných zvířat, hektarů, údajích o hnojení atd.) vyjede chovateli přehled o tom, jak si jeho chov stojí z pohledu celkové zátěže na životní prostředí. Pokud umíte francouzsky, můžete si zkusit uhlíkovou stopu vašeho hospodaření spočítat: www.cap2er.fr

Vývoj nástroje CAP'2ER je součástí evropského projektu Life Beef Carbon (leták o projektu ke stažení ZDE - soubor pdf). Tento projekt si klade za cíl vytvořit evropský rámec pokud jde o uhlíkovou stopu (emise CO2) v řetězci výroby hovězího masa. Podobný projekt zatím funguje ve Francii a Irsku. Rozšířit by se měl také na Itálii a Španělsko, neboť tyto čtyři země společně představují 32 procent evropské produkce hovězího masa. Konečným cílem je, aby se uhlíková stopa evropského produkce hovězího masa snížila v následujícím období deseti let o 15 procent.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info