Potravináři letos dostali dvakrát víc peněz na svůj rozvoj. U Evropské komise to vyjednalo Ministerstvo zemědělství

Potravinářské firmy si letos rozdělily 396 milionů korun z programu Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Peníze jdou z národních zdrojů. Navýšení letošního rozpočtu z obvyklých 200 milionů na 396 milionů korun vyjednali u Evropské komise zástupci Ministerstva zemědělství.

Program pomáhá potravinářským firmám zvyšovat kvalitu výrobků a posílit jejich postavení na trhu. Konkrétně letos si díky němu pořídily například balicí a plnicí linky, vybavení skladů a stroje na krájení bloků sýrů.

„Dříve jsme firmám mohli z národních zdrojů na jejich investici přidat maximálně čtvrtinu peněz, pro letošek se nám podařilo u Evropské komise vyjednat zvýšení, a proto jsme mohli firmám letos přidat na realizaci jejich projektů přibližně třetinu. Program tak podněcuje společnosti, aby samy investovaly do svého rozvoje, a tím i zlepšovaly kvalitu svých výrobků. Například letos doplnily naši podporu vlastními prostředky, a celkem tak do potravinářského průmyslu vložily více než 800 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Program letos podpořil 41 projektů částkami od půl milionu až po téměř dvacet milionů korun. Primárně je určen pro velké potravinářské firmy, které zaměstnávají 250 až 750 lidí. Podle předpokladů bude tento program pokračovat i v příštím roce, termín pro podání žádostí bude pravděpodobně do konce března 2017.

 

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info