Lesy ČR letos odvedly do státní pokladny 5,6 miliard korun

Do státního rozpočtu odvedly Lesy České republiky za rok 2016 celkem 5,6 miliard korun. Podnik odeslal prostředky počátkem tohoto týdne do České národní banky. Státu přispěly Lesy ČR v posledních čtyřech letech více než 26 miliardami korun.

Do státní pokladny pravidelně odvádíme zisky z naší podnikatelské činnosti,“ řekl ekonomický ředitel podniku Karel Buchta. Loni to byly rekordní 8,2 miliardy korun, v roce 2014 pak 6,5 miliard korun a v roce 2013 šest miliard korun - souhrnně tedy 26,3 miliardy korun. Tedy bezmála dva a půl tisíce korun na jednoho občana České republiky. „Stát je zakladatelem podniku a má logicky právo hospodařit s jeho ziskem,“ vysvětlil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád a dodal: „V příštím roce plánujeme odvést dvě miliardy korun. V minulých letech byla v odvodu rozpuštěna rezerva utvořená ze zisků vytvořených od roku 1992, tedy za celou historii podniku. Od příštího roku by už výše odvodů do státního rozpočtu měla více souviset s hospodářským výsledkem podniku v daném období.“

Letošní převod prostředků schválila počátkem prosince Vláda České republiky.

V Hradci Králové 21. prosince 2016

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: 725 257 900

E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:
  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
  • Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info