Vánoce v nížinách většinou proprší. Sněžit bude jen na horách

Na bílé Vánoce se letos mohou lidé těšit zřejmě jen na horách. Na Štědrý den bude oblačno až zataženo. Během dne se ale od západu přidá občasný déšť, který bude přecházet ve smíšené nebo sněhové srážky jen v polohách nad 800 metrů. Extrémy jako v roce 2012, kdy teploty vystoupaly i nad 13 stupňů, ale tentokrát nebudou.

V Čechách se na Štědrý den teploty dostanou na 3 až 7 stupňů Celsia. Morava bude výrazně chladnější. V noci zde bude mrznout a přes den se teploty dostanou jen na 0 až 4 stupně. Na Moravě se navíc může objevit i mrznoucí déšť.

Na horách napadne maximálně 5 centimetrů

Pokud lidé vyrazí na půlnoční mši, měli by podle meteorologů počítat s teplotami většinou slabě nad bodem mrazu. Srážky by se mohly objevit hlavně na severu a severozápadě Čech. Budou většinou dešťové, na horách by mohlo sněžit. V polohách nad 1000 metrů napadne maximálně do pěti centimetrů nového sněhu.

Vůbec nejméně sněhu bylo o Vánocích na horách v roce 2006. Na Lysé hoře tehdy leželo jen 17 centimetrů. Naopak Vánoce v roce 1981 byly na sníh nejbohatší. Na Pradědu tehdy byly téměř dva metry bílé pokrývky. Nyní má z celého Česka nejvíc přírodního sněhu Lysá hora v Beskydech – přes 50 centimetrů.

Na Štěpána může být až 12 stupňů 

V další sváteční dny se ochladí jen pocitově, bude totiž hodně zesilovat vítr. Na Boží hod i na Štěpána může v nárazech foukat kolem 15 metrů za sekundu. 25. prosince bude znovu chladnější Morava a teplejší Čechy. V průměru budou maxima kolem šesti, ale v Čechách klidně až deset stupňů Celsia.

Na Štěpána budou teploty ještě vyšší. Přes den mohou vyšplhat až na 12 °C. Obloha bude zatažená s deštěm, jen v polohách nad 800 metrů bude déšť se sněhem nebo bude sněžit. Těsně nad nulou bude oba sváteční dny i na horách. Na Štěpána dokonce kolem 3 °C. 25. prosince napadne na hřebenech maximálně 10 centimetrů sněhu, o den později už ale jen pět.

Už v noci na 27. prosince by ale podle meteorologů mělo přijít ochlazení. Hranice sněžení se postupně dostane na asi 700 metrů. Teploty se budou snižovat až do Nového roku. Noční se dostanou pod nulu už 28. prosince, denní budou těsně nad bodem mrazu. S další vlnou ochlazení pak zatím modely počítají i pro noc ze silvestra na Nový rok.¨

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info