Nejchutnější odrůdou jablek je po třech letech opět Meteor

Nejchutnější odrůdou jablek je po třech letech opět odrůda Meteor. Rozhodla o tom tento týden degustace jablek z loňské úrody v Hořicích na Jičínsku, kterou pořádal Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský z Holovous. Odrůda Meteor patří k neúspěšnějším za poslední léta. Na prvním místě se umístila již v letech 2010 a 2014. Loni byla třetí, když vítězem byl kříženec HL 1308 vzniklý právě z Meteoru a odrůdy Rubinola. Řekl to ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu.

Odrůdu Meteor vyšlechtili výzkumníci z Holovous a do registru odrůd byla zapsána v roce 2007. Její jasně purpurově červené plody mají větší velikost a kulovitý pravidelný tvar. Chuť odrůdy je příjemně sladce navinulá, mírně aromatická. Plody se velmi dobře skladují až do pozdního jara i v podmínkách běžného chlazeného skladu. Ve výsadbách se Meteor zatím objevuje minimálně.

Vzorky Meteoru letos nejvíce zaujaly výbornou celkovou chutí, šťavnatostí a konzistencí dužniny. Na předních příčkách z šesti hodnocených parametrů byly i ve vůni a vzhledu, mírně průměrné byly ve slupce. Další příčky za Meteorem obsadily odrůdy Andera, Topaz, Melrose a Angold.

V letošním 48. ročníku degustace byly vzorky 42 odrůd, hodnotilo je 87 lidí. Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější. U nově vyšlechtěných odrůd mají napovědět, které odrůdy by mohly mít perspektivu.

Prosadit nově vyšlechtěnou odrůdu do velkovýsadeb a následně do obchodní sítě je však podle ovocnářů obtížné, protože na to je potřeba mnoho peněz na propagaci. "Například prosazení Jonagoldu trvalo 20 let," uvedl Paprštein.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje na necelých 80 kilogramech na osobu a rok.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info