Boom pokračuje. Loni vznikly desítky nových pivovarů

Zatím to vypadá na nekončící party. V České republice loni přibyly další čtyři desítky minipivovarů a nic nenasvědčuje tomu, že by boom, který se nastartoval před několika lety, měl brzy skončit. „Nikdo nemůže odhadnout, jak dlouho to ještě může trvat," míní člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka, který je zároveň ředitelem Zámeckého minipivovaru Ostrava–Zábřeh.

Podle specializovaných serverů Pividky.cz nebo Pivníci.cz je v současnosti v České republice 377 pivovarů, přičemž 44 se řadí do kategorie průmyslových pivovarů. Zbytek připadá na minipivovary. Loni tak v pivní mapě přibyly například Továrna Slaný nebo Nový svět v Čečelicích. V Mikulově zase začaly fungovat Wild Creatures, první pivovar v Česku, který vyrábí pivo spontánním kvašením.

Podle některých názorů by se Česko mohlo nakonec dočkat historické hranice, kdy tu asi před 120 lety bylo tisíc pivovarů. „U nás může být reálně 700 až 800 pivovarů. Dál to už asi nepůjde," myslí si ale předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich.

Prostor pro stovky nových pivovarů vidí i Koudelka. „Místa je tu dost. Třeba v Ostravě vidím prostor ještě pro deset až patnáct nových minipivovarů," upřesnil.

Jenomže s přibývajícím počtem podniků bude přibývat i těch, které svou činnost ukončí. Loni to byly tři a od začátku 90. let, kdy začaly nesměle vznikat první pivovary, zavřelo krám 38. Loni skončil například pivovar Lukov nebo Galant. „Trend, kdy některé minipivovary nevydrží, začíná. Přežívat budou jen ty známé, ty, které vaří dobré pivo, a potom místní, které sice nejsou postavené na turistech, ale budou k nim mít vztah místní lidé. Bude také záležet na tom, jestli byly postaveny jenom pro vydělávání peněz, nebo jestli majitelé mají k oboru vztah. Je to znát," vysvětlil Elrich.

Zatím ovšem pivovary nekončí kvůli tomu, že by jejich produkce byla nepoživatelná. „Někdy je to špatnou ekonomikou, zpravidla se ale nedohodli partneři," vysvětlil Koudelka, podle něhož jsou pivovary stále dobrou investicí. „Nelze očekávat návratnost dva nebo tři roky, ale deset až dvanáct let, což je taky velmi dobré," upřesnil ředitel.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info