Nastartujte úspěšně novou sezónu aneb hnojení jako základ úspěchu

Mohlo by se zdát, že zemědělci a zahrádkáři mají v zimních měsících takzvaně hotovo. Že si v poklidu užívají plodů své práce a se založenýma rukama čekají na příchod jara, kdy se k životu opět probudí veškerá vegetace. Není tomu tak. I v zimě musí mít každý správný hospodář na pilno. Na řadu přichází plánování, výběr vhodné strategie pro novou sezónu, je to ale také čas prvního regeneračního hnojení, bez něhož by půda postrádala potřebné živiny, nebo stimulace růstu, které se významně podílejí na celkové výnosnosti.

Hlavním cílem podnikání v zemědělství je, podobně jako v jakémkoliv jiném oboru, dosažení maximálního zisku, v tomto případě z hektaru. Proto se ani zde neobejdeme bez kvalitního plánování a strategie. A právě zimní období je pro plánování plodin a odrůd na konkrétní pozemky i pro zvolení vhodné strategie a výživy jako stvořené. Tomu nahrává také skutečnost, že leden a únor je obdobím, kdy z celého roku probíhá daleko největší počet nejrůznějších školení a odborných seminářů. Zde se každý zemědělec dozví zajímavé novinky z oboru a také získá cenné informace týkající se vhodnosti konkrétních zemědělských produktů.

Úspěch čeká toho, kdo v zimě přihnojil

Polní výroba v praxi představuje velkoplošné zemědělství na půdních celcích. Jedná se o činnost nestálou v podmínkách, jelikož do ní v podstatě každý den vstupuje celá řada méně či více předvídatelných faktorů. Zásadní vliv mají pochopitelně faktory přírodní, jako povětrnostní podmínky, úhrny srážek, počet slunečných dnů v roce, délka zimy a mnohé další. Počítat ale musíme také s vlivy ekonomickými, kterými jsou především ceny vstupů a komodit nebo stav nabídky a poptávky po jednotlivých produktech.

Jedno je však jisté. K tomu, abychom v zemědělství mohli dosahovat dobrých výsledků, se neobejdeme bez kvalitní a dobře vyživené půdy. Přitom je potřeba mít rok co rok na paměti, že ozimé plodiny musí jít do zimy v co nejlepší kondici, to jest silné a zdravě odnožené s mohutným kořenovým systémem. Jen takové porosty mají velký předpoklad dobrého přezimování a rychle jarní regenerace. V kořenech totiž mají dostatek zásobních látek i nahromaděné energie, kterou uplatní ihned po obnovení vegetace.

Nejvyšší čas na první regeneraci

V závislosti na počasí a v případě, že pozemky nepokrývá souvislá sněhová vrstva a nejsou trvale promrzlé, můžeme již v únoru přistoupit k regeneračnímu hnojení ozimých plodin (ječmen, pšenice, řepka). Jedná se o dílčí dávku živin, vhodně zvolených v souladu s pěstovanými plodinami. Využít můžeme například moderní dusíkatá hnojiva z řady ENTEC od ryze české společnosti Fertistav, která se nejlépe uplatňují v případě jednorázového celkového hnojení a také na pozemcích, kde hrozí ztráta dusíku vyplavením do vod, například při vyšších srážkách nebo u zavlažovaných pozemků.

Mezi vysoce kvalitní produkty se řadí ENTEC 26, který ke stabilizaci dusíku využívá nový typ inhibitoru nitrifikace, který zpomaluje o 4 až 10 týdnů přeměnu amonné formy dusíku (NH4+) na formu nitrátovou (NO3-), která je v půdě velmi pohyblivá a snadno podléhá vyplavování do podzemních vod. K jeho hlavním přednostem oproti jeho předchůdcům patří vyšší účinnost, naprostá biologická nezávadnost, odbouratelnost v půdním prostředí a také příznivá cena. Za zmínku jistě stojí také fakt, že ENTEC 26 plně pokrývá nároky rostlin na obsah síry, jejíž obsah v atmosféře vlivem zavedení odsiřovacích zařízení výrazně poklesl a je tak nutno ji doplňovat hnojením.

Stimulace zdravého růstu jařin přimořením

Další důležitou činností, do které se zemědělci po zimním období mohou pustit, pokud počasí dovolí, je výsev jařin (pšenice, ječmen, oves, hrách). Ovšem z důvodu, že se ne vždy podaří jarní osivo založit do vyhnojeného pozemku s drobtovitou strukturou, ideálním průběhem srážek i teplot a bez výskytu chorob a škůdců, nedojde u rostlin k utvoření bohatého kořenového systému, který je zásadní pro jejich správnou kondici v období vegetace. Pro jeho optimální nastartování je vhodné použít RAYKAT START, a to společně s běžnými fungicidními mořidly v dávce 1 až 1,5 l na 1 tunu osiva. Takto ošetřené osivo zlepšuje energii klíčení i celkový růst rostlin v počátečních fázích vývoje. Vizuálně osení vzchází rovnoměrněji a rychleji a rostliny tvoří kvalitní kořenový systém s větším počtem vlášení. Díky tomu jsou rostliny schopny čerpat větší množství živin z půdního roztoku a dříve tak dosáhnou potřebné kondice. Společná aplikace přípravku RAYKAT START s běžnými fungicidními mořidly představuje dosažení vysokého výkonu při minimálních hektarových nákladech.

Poškozené porosty si zaslouží ošetření

Působením celé řady negativních faktorů, jakými jsou mráz, sucho, mokro, krupobití, herbicidy a další, jsou porosty vystavovány nejrůznějším stresovým situacím. V jejich důsledku se rostliny nedostanou do správné kondice, bez níž nemohou ve vegetačním období dosahovat optimální výnosnosti. Se stresem je proto potřeba se vypořádat co nejdříve. K tomuto účelu výborně poslouží AMINOCAT 30, který jako energetická injekce nastartuje všechny procesy vedoucí ke zlepšení kondice rostlin po přezimování. „Díky tomu, že jeho hlavní složku tvoří L-aminokyseliny rostlinného původu, je AMINOCAT 30 absorbován rostlinami rychle a efektivně. Jeho použití se uplatňuje u veškerých zemědělských plodin, ozimých a jarních obilovin, u brambor, cukrové řepy, kukuřice či sóji,“říká Bohumil Dohnal, spolumajitel společnosti Fertistav, která působí v ČR již druhé desetiletí v oblasti distribuce průmyslových hnojiv, přípravků na ochranu rostlin a stimulátorů růstu.

Pro urychlenou regeneraci rostlin po přízemních mrazících, při oslabení po přezimování, ale i po dlouhém suchu nebo při poruchách růstu po herbicidním ošetření či při mechanickém poškození (např. kroupami) se doporučuje dávka 0,5 l/ha. V ostatních případech pak postačuje 0,2 l/ha. AMINOCAT 30 lze dokonce účinně kombinovat s roztokem močoviny v doporučeném dávkování maximálně 10 kg/ha, popřípadě s fungicidy či insekticidy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info