Ovlivní Trump byznys s českým chmelem v USA?

Některé úvahy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa mohou ovlivnit i obchod s českým chmelem. Přitom nedávno vyšlechtěné odrůdě Kazbek se na americkém trhu daří a prodej českého chmele by mohl ještě podpořit i nový agrární diplomat, kterého se chystají jmenovat české úřady. Nakonec ale může být všechno jinak.

Bude totiž záležet na tom, jak se nakonec americká administrativa zachová. „Jestli tady bude ambice tamní trh nějak výrazně uzavírat a omezovat exportní příležitosti České republiky například dovozním clem a podobně, možná bychom si měli udělat rychlou analýzu a diskusi s resorty zahraničí a průmyslu a obchodu, jestli nebudeme přehodnocovat naši prioritu," uvedl včera ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Česko by tak do Ameriky agrárního diplomata vůbec nemuselo vyslat.

V současné době tito vyslanci působí v Saúdské Arábii, Číně, Rusku a Srbsku. Nově by měli nastoupit do Japonska, Libanonu a právě do USA.

Od amerického zastoupení si přitom české úřady slibují posílení vývozu potravin, mimo jiné i právě českého piva a chmele. Tyto úvahy nejsou liché. Nejenom že český chmel je především exportní komodita, ale americký trh je obrovský a Spojené státy v posledních letech zažívají boom malých nezávislých pivovarů. Ještě začátkem minulé dekády se daly počítat na stovky, v roce 2015 překročily číslo 4200, přičemž v posledních letech jich ročně přibývá asi tisíc.

To může být příležitost i pro český chmel. „V Americe se vyplatí chmel propagovat. Vzrostl tam zájem vedle Žateckého poloraného červeňáku i o odrůdu Kazbek, kterou tam používají převážně pro svrchně kvašená piva," uvedl tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík.Zatímco v roce 2014 čeští pěstitelé sklidili 21 tun této odrůdy, loni už to byl více než dvojnásobek. Nejpěstovanější odrůdou ovšem zůstává Žatecký poloraný červeňák, kterého loni chmelaři sklidili 6366 tun.

Ostatně pěstitelům se loni dařilo. Sklidili celkem 7711 tun chmele, což bylo o téměř 60 procent více než v roce 2015.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info