Výrobci mléka se ocitli v krizi. Problémy má Opavsko i Krnovsko

Dlouhodobý přebytek mléka na českém trhu nutí jeho producenty snižovat stavy skotu a zavádět úsporná opatření.

Důvody pro snižování stavu mléčných krav mají oslovení producenti mléka na Opavsku a Krnovsku stejné. Prodejní cena je v současné době stále nižší než ta výrobní.

LÉPE JE NA TOM OPROTI ČESKU I POBALTÍ

„Ještě na konci minulého roku byla prodejní cena za jeden litr mléka v České republice vůbec nejnižší ze všech států Evropské unie. Předběhly nás dokonce i pobaltské státy," řekl k aktuální cenové politice v mléčném průmyslu předseda Zemědělského družstva Slezská Dubina Větřkovice František Hellebrand.

Ten poukázal na fakt, že se prodejní cena pohybuje okolo 6,5 koruny za litr. Výrobní cena je přitom až o dvě koruny vyšší.

MLÉČNÁ VÝROBA MŮŽE BÝT BRZO ZASTAVENA

„Sice se nám dostává určitých dotací na výrobu, ale na pokrytí ztráty to rozhodně nestačí. Počet našich mléčných krav jsme byli nuceni snížit z původních 320 kusů na 250. Jsem optimista, takže doufám, že bude cena pomalu stoupat. V opačném případě bychom mohli mléčnou výrobu nadobro zrušit," dodal Hellebrand.

V obdobné situaci se nachází také zemědělská farma CETA z Kobeřic. Zde však ještě k redukci počtu krav nepřistoupili.

REDUKCE POČTU KRAV NENÍ JEDINÁ MOŽNOST

„Situace není v současné době optimální. K redukování počtu krav u nás však ještě nedošlo. Určitá úsporná opatření jsme ale zavést museli. Týkají se zejména změny krmiva. Vše musí být samozřejmě vyváženo tak, aby se tyto změny nedotkly finální podoby a kvality výrobku," sdělil ředitel farmy CETA Pavel Veselský.

TĚŽKÁ KONKURENCE

Velkou konkurencí se podle něj stávají hlavně obchodní řetězce, které dokážou svými cenovými akcemi menší výrobce dlouhodobě porážet. Cenový vývoj mléka je pak z dlouhodobého hlediska značně nestabilní.

„Pravidelně se střídají období, kdy jde cena nahoru a kdy naopak klesá. Současným trendem je bohužel to, že období, ve kterém jde cena nahoru, je během roku velmi krátké. Loňský rok je pro nás z hlediska mléčné produkce výrazně ztrátový," dodal Veselský s tím, že pokud bude klesající tendence výrazně pokračovat i nadále, může dojít na farmě v Kobeřicích k úplnému zániku mléčné produkce.

Přesycení trhu je patrné zejména od roku 2014. Uvolnění mléčných kvót umožnilo výrobcům produkovat mléko de facto bez jakéhokoli množstevního omezení. Na nízkých prodejních cenách se podepsaly také vývozní sankce mléčných výrobků do Ruské federace.

„Po uvolnění kvót došlo ke snížení výkupních cen mléka a zemědělci se jen zachovali tržně, to je třeba chápat, chov krav na mléko se dnes nevyplatí," potvrdila Pavla Löwenthalová, předsedkyně regionální Asociace soukromého zemědělství. „V našem spolku, který sdružuje 40 zemědělců z Krnovska a Opavska, nechová krávy na mléko už snad nikdo," dodala.

David Beinhauer, Gabriela Mathiasová

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info