Ceny jídel a pití v restauracích v prosinci stouply o tři procenta
27.02.2017 | Denik.cz
Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta. Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.
Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidencetržeb (EET). "V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl.
Zdražila klasická jídla, jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci je větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.
Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.
Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.
Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu. Dvě deci pomerančového džusu pstály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-cola byla dražší o 3,8 procenta, za tureckou kávu se v restauraci hosté připlatili 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila o 0,69 procenta.
ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.
EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46.400 podnikatelů. Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Od 1. března by se mělo do EET připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)
- Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20 (17.05.2024)
- Celý polský dřevozpracující průmysl je v krizi; masivní propouštění a ceny dřeva patří k nejvyšším v EU (17.05.2024)
- Chovatelé a přední odborníci jednali o plodnosti býků (17.05.2024)
- Bývalý dobrovolný strážce přiznal vinu u malých požárů na Děčínsku, zapálení Českého Švýcarska odmítl (17.05.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 16.5.2024 (17.05.2024)
- „Stříkáme víc, než smíme“. Zákazy pesticidů mají na polích opačný efekt (16.05.2024)