Brazílie čelí obrovskému skandálu s hovězím masem

Z nebývalého skandálu s prodejem shnilého hovězího masa jsou podezřelé hlavní brazilské masokombináty, mezi nimi i JBS, který je z hlediska prodejů největším světovým zpracovatelem hovězího. Tři z jateckých provozů byly již zcela uzavřeny, dalších více než dvacet je detailně monitorováno. Do podvodů jsou vedle pracovníků těchto firem zapojeni i veterináři, dozorové orgány a dokonce i politici. Část z tohoto masa měla být exportována i do Evropy. A proto jezme kvalitní české hovězí! 

Operaci s názvem Weak Flesh zahájila federální brazilská policie v pátečních ranních hodinách. Masivním raziím ve 194 lokalitách s nasazením více než 1000 policistů a úředníků přecházelo dvouleté vyšetřování. Brazilská policie tvrdí, že má důkazy o podvodech u nejméně 40 případů. Podle policejní zprávy měly být k maskování hniloby a vylepšení vůně zkaženého masa používány různé kyseliny a jiné chemikálie, po nichž měla být část masa dokonce karcinogenní. Podvody se týkají rovněž machinací s drůbežím masem. V této kauze je hlavní podezřelou firmou společnost BRF.

Eumar Novacki, tiskový mluvčí brazilského ministerstva zemědělství, uvedl, že viníci budou po vyšetření celého skandálu tvrdě potrestáni. Nicméně zmínil, že se jedná o ojedinělý případ pochybení a není možné problém paušalizovat na celý brazilský zpracovatelský průmysl. 

Společnost JSB, stejně tak jako BRF, jakákoliv pochybení odmítá. Obě firmy pouze potvrdily, že u nich byly provedeny razie. Akcie těchto dvou hlavních firem zapletených do skandálu okamžitě po oznámení klesly o 10% resp. 8%. JBS zaměstnávající 200 tis. pracovníků má čisté tržby ve výši 55 miliard dolarů a své produkty vyváží do zhruba 150 zemí světa. Firma byla založena v roce 1953 v São Paulu a současná zpracovatelská kapacita jeho závodů je 51.400 kusů denně. Brazílie je největší vývozce hovězího masa na světě.

zdroj: BBC a The Telegraph

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info