Z vepřína vinařstvím? Zemědělské brownfieldy často marně čekají na investice
21.03.2017 | ČT 24
Demolice, nebo revitalizace. Chátrající zemědělské objekty, kterých jsou jen na jižní Moravě stovky, moc na výběr nemají. Svému původnímu účelu už neslouží a s největší pravděpodobností už ani nebudou. Ve vlastnictví je mají většinou obce, které hledají kupce jen obtížně, a jejich vedení se často rozhodne pro první variantu a na své náklady budovy zbourá.
Jednou takovou obcí jsou Ždánice na Hodonínsku, kde začala demolice bývalých koníren. Objekt postupně chátral, a proto se ho vedení města rozhodlo srovnat se zemí. Stejný osud čeká i 200 metrů vzdálený vepřín. „Budovy už 40 let neslouží svému účelu a slouží jako skladiště. Půjdou brzy k zemi a postupně zde vznikne prostor na výstavbu nových domů,“ vysvětlil rozhodnutí starosta Vladimír Okáč.
Demolice jsou ale hrazené z obecní kasy a dostatek peněz některé obce nemají. Kvůli tomu v okrese Brno-venkov stále zůstává 54 zchátralých areálů, na Znojemsku jich je o pět méně a na Hodonínsku jich je 33.
Na jižní Moravě je celkově asi 360 brownfieldů a polovina z nich jsou opuštěné zemědělské objekty. „Areály po bývalé zemědělské činnosti je velice obtížné řešit. Je tu celá řada různých bariér, jejich realizace trvá déle než u atraktivních průmyslových lokalit. Zpravidla si je proto nevybírají,“ popsal situaci projektový manažer Regionální rozvojové agentury jižní Moravy Jan Hladík.
Z bývalého vepřína vzniklo vinařství Přestože za deset let, které agentura eviduje, se podařil prodej jen několika procent chátrajících objektů, úspěšné příklady revitalizace jsou i na jižní Moravě. Mezi ně patří například přestavba bývalého vepřína v Bzenci na Hodonínsku, ze kterého zbyly už jen sutiny. V jeho areálu nyní vzniká nové vinařství s moštárnou.
„Kompletně jsme ho zbourali, bylo tu sedm velkých chlívků, zůstalo nám asi 15 tisíc kubíků starých cihel, které jsme museli zlikvidovat a pak jsme na rovném placu začali budovat,“ popsal proces výstavby jednatel vinařství Dušan Černoch. Odkup vepřína řešilo tamní zastupitelstvo roky.
Revitalizací ožívají zchátralé objektyÚspěšná byla také přestavba kravína v obci Vísky na Blanensku. Kravín fungoval do roku 1991 a poté deset let chátral. V roce 2004 pak byl areál znovu otevřen jako Agrocentrum Ohrada. V rámci přestavby vznikla například z přípravny krmiv restaurace s kuchyní, nebo ze sýpky devět různě velkých pokojů. V místech, kde byly dřív ustájeny krávy, jsou nyní boxy pro koně.
Další hospodářský objekt se změnil v živoucí centrum ve Veselí nad Moravou, kde se v Turistické centrum Veselka proměnil po roce 2011 neúplně využívaný Panský dvůr. Před rekonstrukcí na některých místech zcela chybělo zdění, vnitroblok byl zarostlý a opadající omítka ohrožovala kolemjdoucí.
Podle analýzy předloňského roku je na jihovýchodě republiky nejvíce nevyužívaných lokalit po bývalých zemědělských družstvech. Zchátralé průmyslové areály tvoří přibližně čtvrtinu celkového počtu evidovaných lokalit a třetí nejpočetnější skupinou jsou brownfieldy občanské vybavenosti, tedy školy, kulturní střediska nebo památky.
Studie uveřejněná na začátku roku 2016 také uvádí, že zhruba jen čtvrtina ze 190 původně zemědělských areálů a objektů je po regeneraci opět koncipována pro hospodářské potřeby.
AUTOR hac
zdroj: ČT24
Další články v kategorii
- Migrující orli se snaží vyhýbat Ukrajině. Může to ohrozit jejich hnízdění, varuje studie (21.05.2024)
- Pěstitelé mohou nově žádat fond o podporu za škody způsobené mrazy (21.05.2024)
- Od prvního září začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. MŽP upravilo podporu výměny kotlů od září a oznámilo, jak budou probíhat kontroly (21.05.2024)
- Reptiliáni, spolčení vědců nebo satanisté. Popírači změn klimatu si oblíbili teorie o spiknutí (21.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Odborníci chtějí urychlit ochranu lužních lesů u Dyje (21.05.2024)
- Velké zjednodušení administrativy a téměř 5 miliard korun do roku 2027: místní akční skupiny samy rozhodnou, co je pro jejich region nejdůležitější (21.05.2024)
- Sezonních pracovníků v ovocnářství bude letos potřeba o třetinu méně než loni (21.05.2024)