Katastrofa: Zelenina zdražila!
23.03.2017 | Denik.cz
„Brutální zdražení potravin." „Salátová krize!" „Zákazníci zuří: Zelenina je moc drahá!" „Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát." Češi jsou od počátku roku zásobováni katastrofickými zprávami o tom, jak letos zdražuje zelenina. Jeden by snad začal okopávat zanedbaný záhumenek či navezl na balkon pytle plné hlíny, aby si mohl vypěstovat pár rajčátek a nějakou tu okurku.
Stačí se ale pořádně podívat na data, která zveřejňují čeští statistici, a je jasné, že obyvatelům této země, bůčkem a pivem oplývající, žádné kurděje kvůli nemožnosti dopřát si údajně předraženou zeleninu nehrozí. Ony ty zprávy nejsou ve své podstatě nepravdivé. Jen v nich chybí to zásadní: kontext. A vůbec tak nevypovídají nic o stavu světa, Česka a tuzemských lednic. Faktem totiž je, že zelenina na talíři Čechy moc neláká. Což není až tak překvapivé v zemi, jejíž přímo volený prezident se nechal opakovaně slyšet: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase."
Rajčat sníme kolem 11 kil na hlavu za rok, salátových okurek 6,5 kila a hlávkového salátu zhruba dva kilogramy. Třeba salátovky, které letos postihlo údajně brutální zdražení, se nyní prodávají o dvacetikorunu na kilo dráž než loni. Kdyby se tedy průměrný Čech rozhodl zkonzumovat svoji roční kvótu 6,5 kila okurek zrovna nyní, oproti loňsku by se mu to prodražilo o cca 140 korun. Připomínám, že za rok! U rajčat by šlo zhruba o 240 korun. Nicméně asi jen gurmánský masochista by si nepočkal na mnohem chutnější zeleninu, která si během zrání užije více slunce.
Zásadnější je, že zhruba o desetikorunu na kilo zdražil i zmíněný prezidentův transformační článek, tedy vepřové. Toho zkonzumujeme ročně přes 40 kilo na hlavu. Pokud by jeho cena zůstala zhruba stejná, vydáme za něj na konci roku v součtu o čtyři stovky víc.Jak tedy číst každoměsíční zprávy o inflaci? Ideálně s chladnou hlavou a plným žaludkem. Dobrou chuť!
Autor: Aleš Vojíř
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



