DO VALTICKÉHO MUZEA ZA TAJEMNÝM SVĚTEM HMYZU

Víte, že existují mravenčí velkoměsta? A jedno z největších najdete v Čechách? Slyšeli jste, že za chladných jarních dní dokáží čmeláci opylovat více květů než včely? Tušíte, co mají společného majka duhová, krasec temný a potápník široký? Navštivte výstavu v Národním zemědělském muzeu ve Valticích. Dozvíte se to.

Slovo hmyz vyvolává v mnoha z nás představu něčeho odpudivého, co je třeba zničit, zašlápnout, zlikvidovat. Často však zapomínáme na to, že hmyz má v našem světě nezastupitelné místo. Proč je pro nás tak důležitý, co všechno dokáže a jaký má význam pro životní prostředí? S tím vším vás seznámí výstava Utajený svět našich zahrad, luk a polí, která se otevírá ve valtické pobočce Národního zemědělského muzea již 1. dubna.

Výstava, připravovaná kurátory valtického muzea ve spolupráci s Moravským zemským muzeem v Brně, nabízí pohled do tajuplného království drobných, opomíjených a často zatracovaných živočichů, kteří dokáží být stejně dobře našimi pomocníky i nebezpečným „nepřítelem“. Nová instalace představuje hmyz polí, luk, lesů a parků a na konkrétních příkladech odkazuje na význam i nenápadnou krásu hmyzích jedinců. Od muzejních pedagogů zde můžete zjistit více o sociálním životě čmeláků, kteří dnes už leckde nahrazují oslabená včelstva, o zásadním významu mravenců pro zdravý růst lesa i pikantnosti ze života kudlanky nábožné, kterou při troše štěstí zahlédnete i v Polabí.

„Výstava se významně zaměřuje zejména na hmyz jižní Moravy. Návštěvníci tu mají možnost zhlédnout jedinečnou entomologickou sbírku této lokality a seznámit se tak s jejími zástupci,“ uvedl ředitel valtické pobočky Vilém Křeček.

Právě na příkladu hmyzu z oblasti Lednicko – valtického areálu si můžete uvědomit, jak křehké jsou vzájemné vztahy uvnitř ekosystémů. Drastické zásahy do krajiny spojené se zemědělskou intenzifikací, jakým je kácení vysokokmenných sadů, likvidace stepních lad či přílišná chemizace zemědělské půdy si vybírají svou daň v podobě ztráty cenných lokalit, s nimiž nenávratně mizí i některé klenoty hmyzí říše. Řada původních druhů je nahrazována invazivními druhy a jejich výskyt je další intervencí do rovnováhy životního prostředí.

Pro děti je na výstavě připraveno imitované mraveniště, ve kterém se mohou ti nejmenší na chvilku proměnit v mravenčí obyvatele a prozkoumat neobyčejný život tohoto společenského hmyzu. Mladým vědátorům je k dispozici mikroskop s preparáty vosího žihadla, motýlího křídla nebo muší nohy a jiné zajímavosti.

Součástí výstavy jsou lektorské programy pro děti základních a mateřských škol, které je možné objednávat na termíny od 17. 4. 2017 do 23. 6. 2017 a od 4. 9. 2017 do 31. 10. 2017. Výstava je otevřena od 1. dubna 2017 do 31. října 2017.

Otevírací hodiny- duben: úterý – neděle 9:00 – 17:00 hod, květen – září denně 9:00 – 17:00 hod. Vstupné dospělí 60 Kč, děti do 18-ti let zdarma, studenti nad 18 let 30 Kč, senioři 30 Kč. Při návštěvě zámku Valtice můžete využít nabídky společné vstupenky, která platí také pro vstup do našeho muzea.

Kontaktní osoba: Ing. Vilém Křeček, vilem.krecek@nzm.cz, 606 732 816 Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tématikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny.

NZM má kromě budovy v Praze také další 4 pobočky (Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice). Muzeum Valtice se věnuje především vinařství, zahradnictví a ochraně krajiny. Kontakt: NZM Valtice, Náměstí Svobody 8, 691 42 Valtice. Ředitel pobočky Ing. Vilém Křeček, tel. 591 532 144, vilem.krecek@nzm.cz. Marketingové oddělení NZM: Lenka Martinková, tel. 773 451 012, lenka.martinkova@nzm.cz. Více na www.nzm.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info