Nejprve je nutné změnit přístup státu k podnikatelům a živnostníkům

Ministerstvo zemědělství ČR začalo připravovat návrh podpory znevýhodněných venkovských oblastí, kterým chce reagovat na zesilující trend vylidňování malých venkovských sídel umístěných v periferních oblastech, zejména pak těch vesnic, které jsou nejvíce vzdálené od obcí s rozšířenou působností. Dochází tak k významné polarizaci a potažmo snížení možnosti rozvoje některých částí naší republiky. 

Znevýhodněné obce jsou definovány dle metodiky rozvojového potenciálu Ministerstva pro místní rozvoj, a jejich zařazení závisí na sociálně-ekonomickém potenciálu jednotky (koncentrace osídlení, výše nezaměstnanosti, počet podniků nad 1 000 osob, roční daňové příjmy na jednoho obyvatele), polohovém potenciálu a dynamice aktuálního vývoje (více informací naleznete v níže přiloženém návrhu). Rozvoj těchto oblastí by měl být podpořen prostřednictvím zvýhodněných úvěrů a subvencí částí úroků z komerčních úvěrů poskytovaných firmám, které budou splňovat podmínky malého podnikatele dle definice MSP. Financování by se mělo uskutečňovat pomocí Českomoravské záruční a rozvojové banky a ministerstvo si od něho slibuje zlepšení či částečné vyřešení problému úbytku pracovních míst a odlivu mladých lidí z těchto vesnic.

Na problém vysídlování a úpadku českého venkova je však třeba pohlížet z více rovin. Je dobře, že někdo tyto problémy pojmenoval a hodlá se jimi zabývat, avšak už nyní je jasné, že řešení nebude tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jedna forma podpory, která nebude součástí žádného komplexního plánu, by se tak mohla stát pouhým výstřelkem do tmy.

Dle našeho názoru je nejdříve nutné obecně změnit přístup našeho státu k podnikatelům a živnostníkům v České republice. Dokud budou naši zákonodárci přistupovat k těmto subjektům jako k potenciálním zlodějům a příživníkům, budou je neustále zásobovat novými byrokratickými nesmysly, posílat na ně desítky kontrol a omezovat jejich rozhodování a svobody, nebudou moci tito lidé nikdy plně rozvinout svůj potenciál, který by mohli vnést do rozvoje svého podnikání a venkova. Nenajdou se ani tací, které by lákalo s ním začít. Zvláště pak, když kroky současné vlády podporují rozdělení společnosti a takové hodnoty, jako jsou závist, nenávist, udavačství a podobné, které už v naší zemi jednou rozvíjeny byly. Všichni víme, co bylo jejich výsledkem - 40 let nesvobody a zákazu podnikání a hospodaření, destrukce mezilidských vztahů i krajiny. Následky toho si bohužel nese český venkov až do dnešních dní. Měli bychom tedy myslet na to, že je důležité seznámit veřejnost s přínosem malých a středních podniků a změnit jejich postavení v očích veřejnosti, přičemž naši politici by v tomto měli jít příkladem. Bez naplnění těchto základních předpokladů budou totiž veškerá konkrétní podpůrná opatření zbytečná a stanou se pouze dalším drahým populistickým krokem ministra Jurečky, který mimo jiné osobně podpořil návrh zavedení elektronické evidence tržeb, jejíž negativní dopady dnes pociťuje téměř každá vesnice.

Návrh podpory znevýhodněných venkovských oblastí

Dopis ASZ ČR adresovaný Marianu Jurečkovi

Hlavní kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info