Ministr Jurečka v Zambii: Chceme prohloubit vzájemné obchodní vztahy a otevřít nové exportní možnosti českým firmám

Tisková zpráva – Diskuze o možné spolupráci v sektoru zemědělství a potravinářství, představení projektu vzorových farem, jednání s ministry zemědělských resortů v Zambii, informování o dobrých výsledcích spolupráce českých a zambijských firem a účast ministra Jurečky a delegace na veletrhu AGRItech EXPO Chisamba, to vše je v programu pracovní cesty ministra. Akce má za cíl prohloubit obchodní vztahy České republiky se Zambií. Snahou je také otevřít nové exportní možnosti.

 „Jsem rád, že se nám daří rozvíjet historicky pozitivní vztahy mezi Zambií a Českou republikou. V 60. – 80. letech 20. století působila v Zambii řada českých firem zaměřených mimo jiné i na vývoz a opravu zemědělské techniky, zároveň byla Zambie největším odběratelem traktorů ZETOR v Africe. Tuto dlouholetou tradici bychom rádi prohlubovali. Pro budoucí programové období české zahraniční rozvojové pomoci jsme zařadili Zambijskou republiku na přední místa,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Tématem jednání ministra Jurečky s ministryní zemědělství Zambijské republiky paní Dorou Siliyí je především snaha o pokračování spolupráce obou zemí. Česká strana má zájem především o rozšíření fungujících vztahů v oblasti umělé inseminace a genetiky skotu směrem k dalším oblastem rostlinné a živočišné výroby i lesnictví. Cílem cesty je více poznat aktuální problémy, kterým čelí zambijští farmáři, aby se mohla zvyšovat efektivita spolupráce.

Část programu tvoří seznámení zástupců zambijského Ministerstva zemědělství s myšlenkou českých vzorových farem. Ministra doprovází i zástupci realizačního týmu projektu, který má za cíl podpořit malé a střední zambijské farmáře k efektivnějšímu využívání zdrojů.

Ve čtvrtek se ministr Jurečka spolu s delegací, kterou tvoří i podnikatelé, zástupci Mendelovy univerzity či Velvyslanectví ČR v Zambijské a Zimbabwské republice, zúčastní veletrhu AGRItech EXPO Chisamba. Na jedné z nejvýznamnějších zemědělských výstav v Zambii slavnostně otevře český stánek.

Vzájemný obchod mezi oběma zeměmi nabízí do budoucna řadu příležitostí. Česká republika může nabídnout kromě techniky a technologií řadu zemědělských produktů, nápojů a potravin. Také zambijské výrobky mohou nalézt místo na českém trhu.

Po roce 2000 v Zambii výrazně narostl podíl agrární činnosti s vyšší přidanou hodnotou, a to v souvislosti s příchodem početné skupiny komerčních zemědělců ze Zimbabwe a v posledních letech i Jihoafrické republiky. Základem zemědělské výroby v zemi je chov hospodářských zvířat, který ve venkovských oblastech také nejvíce působí na socio-ekonomický rozvoj obyvatel a může nabídnout pracovní příležitosti. Rostlinná výroba se opírá o pěstování kukuřice, cukrové třtiny a manioku.

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info