Města už shání brigádníky. Sběr odpadků za 70 korun na hodinu netáhne

Letní brigádu nabízejí mimo zavedených firem i některá města Blanenska i Vyškovska. Úklid obecních prostor ale zájemce letos příliš netáhne.

V Adamově na Blanensku pravidelně už několik let na letní brigádu nastupovala skupina tamních chlapců. Letos ze sehrané party zůstal pouze jediný mladík. O sběr odpadků, úpravu chodníků, sportovních areálů a hřbitovů v Adamově zájem není. Z šesti nabízených volných míst jich zbývá obsadit stále ještě pět. „Dneska si už mladí asi vydělat nějakou korunu nepotřebují. A nechtějí,“ komentoval situaci místostarosta města Jiří Němec.Adamovská brigáda pořádaná radnicí je naplánovaná do dvou turnusů, přičemž první z nich odstartuje v pondělí desátého července. „Jsou to termíny, kdy si pracovníci našich technických služeb vybírají dovolené a práce v obci by se kvůli tomu zpomalily,“ vysvětlil Němec. Jak dodal, v případě nezájmu o nabízený přivýdělek se pomalejšímu tempu oprav a úklidů město pravděpodobně nevyhne.

Místostarosta nezájem nechápe. „Brigádníci by sem chodili tři týdny v kuse, osm hodin denně od půl sedmé ráno do tří hodin odpoledne mimo víkendů. Studenti mají možnost vydělat si nějaké peníze, a přitom nechtějí,“ stěžoval si.

Brigády nabízené městy· Vyškovská radnice potřebuje občas výpomoc třeba v tamním turistickém informačním centru· Služby Blanska, které se starají o provoz například městského aquaparku, pracují se stálými brigádníky. Spoustu zájemců ale nabírají restaurace ve sportovních areálech, kterým prostor město pronajímá· Vedení Adamova hledá studenty, kteří by za peněžní odměnu pomáhali při úklidu města· Bučovičtí již řadu let spolupracují s technickými službami, které k úpravám města využívají dlouhodobě nezaměstnaných

Sedmdesát korun na hodinu pro potenciální brigádníky zřejmě nepředstavuje dostatečnou motivaci. „Předchozí roky jsme dávali pětašedesát korun, nicméně vláda schválila vyšší průměrnou mzdu, tak jsme se přizpůsobili a taky přidali,“ sdělil Němec.Vedení Vyškova se s problémy v obsazování brigádnických míst nepotýká. „Občas potřebujeme nějakou výpomoc, ale spíše jen nárazově, kdy je pracovní poměr otázkou jen několika dní. A s tím nemíváme problém,“ upřesnil mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.Krátkodobou brigádou je například i hlídání děti na letním táboře Baldovec, který okresní město tento rok organizuje. „Bude to v Moravském Krasu na Blanensku. Tábor pořádáme jednou za tři roky, jelikož se střídáme ještě s partnerskými městy na Slovensku a v Polsku,“ popsal Kočí.Podle něj pořadatelé sháněli vedoucí oddílů. „Učitelé obvykle z vyškovského gymnázia nám vytipují nějaké studenty, kteří by byli vhodní a měli by zájem,“ informoval mluvčí s tím, že pro letošek jsou už pozice vedoucích táborů zabrané.To je líto třeba maturantce vyškovské ekonomické střední školy Tereze Dostálové. „Myslím, že pracovní poměr podobného typu, i když krátkodobý, by se mohl určitě do životopisu hodit. Kontakt s dětmi je navíc dobrou zkušeností, tábora bych se ráda zúčastnila,“ svěřila se devatenáctiletá dívka.

Ta má ale brigádu jistou. „Většinou práci nesháním. Přes prázdniny mě u sebe nechává teta, v jejíž firmě vypomáhám,“ doplnila Dostálová.Zapracované lidi zaměstnávají i Služby Blansko. Stoprocentním vlastníkem této společnosti je okresní město. „O výběr brigádníků se na radnici nestaráme. Péče o zeleň, sportoviště i aquapark mají na starosti technické služby. A tam těch brigád bývá v létě poměrně dost. Mají na to už své lidi,“ potvrdil blanenský tajemník Josef Kupčík.Podle vedoucího tamních sportovních areálů Pavla Ševčíka k letním pracím většinou využívají ty, kteří se společností spolupracují po celý rok. „Máme je umístěné třeba v jiných provozech, ale počítáme s nimi i v létě,“ zmínil Ševčík.

Studenti si dávají na čas

Blanensko, Vyškovsko - Přestože se firmy jistí dopředu a letní brigádníky hledají již touto dobou, zájemců je zatím pomálu.

Jak potvrdila personalistka vyškovské firmy BKR ČR Jana Kubíková, i tato společnost již v minulém měsíci spustila náborovou kampaň. „Nejdříve oslovujeme zaměstnance z předchozích let, se kterými máme dobré zkušenosti. Je upřednostňujeme před ostatními uchazeči,“ sdělila Kubíková.

Jak dodala, nějaké žádosti o letní brigádu jim už přišly. „V současnosti je budeme vyhodnocovat,“ doplnila Kubíková.

Jednatelka pracovní agentury Anmija Work sídlící ve Vyškově Andrea Máslová dosud moc velký zájem ze strany studentů o letní brigády nezaznamenala. „Minulý rok jsem měla jen pár uchazečů,“ uvedla Máslová. Jak řekla, v době její dřívější personalistické praxe měla vždy problém najít brigádníky ještě před začátkem léta.Zájemci o brigádu můžou práci hledat na webových portálech, přes pracovní agentury, popřípadě v tisku, na pracovní úřady se ale obracet nemusí. „Zákoník práce pojem brigáda nezná, proto tyto krátkodobé práce vůbec neevidujeme,“ podotkla ředitelka blanenského úřadu práce Jitka Lorková.

ADÉLA JELÍNKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info